Andoki kondorkeselyű Nyíregyházán

Szerdán igen ritka, andoki kondorkeselyű érkezett Németországból a Nyíregyházi Állatparkba.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője, osztályvezetője az MTI-nek elmondta, a hatalmas méretű tojót a Sóstógyógyfürdőn lévő állatkert afrikai elefántokkal szembeni röpdéjében láthatják a látogatók.

Az andoki kondorkeselyű Dél-Amerikában, Argentína, Bolívia,Venezuela, Chile, Kolumbia, Peru és Venezuela területén honos. Az Andok 3000-5000 magas részein él, kóborlásai során eljut Brazíliába is. A magashegyi erős légáramlatokon vitorlázva keresi elpusztult állatokból álló táplálékát.

Hatalmas, 270-320 centiméter fesztávolságú szárnya és széles tollakból álló, merev farka segítségével kering a felszálló légáramlatokban, így a legkisebb energia befektetésével tudja szemlélni a magasból a tájat állattetemek után kutatva.

Kondorkeselyű a Nyíregyházi Állatparkban


Szinte teljes mértékben a döghús fogyasztásához alkalmazkodott, lába ugyan nagy, de gyenge egy nagyobb állat elragadásához. Óriási csőrével is csak a tetemeket képes szétszaggatni. Az andoki kondorkeselyű testhossza 100-130 centiméter, súlya 8-15 kilogramm közötti. Tolla fekete, nyakán fehér tollgallérral, feje csupasz, homlokán felálló bőrtaréj van. A hím - amelynek egyedülálló tulajdonsága a vágómadár-alakúak rendjében, hogy nagyobb mint a tojó - a feje tetején is visel felálló tarajat, amelynek színe sötét húsvörös.

A madár 6-7 éves korától ivarérett, kétévente egyszer költ, szeptembertől januárig. Meredek sziklafalon fészkel, 7-9 hétig kotlik egy (fehér) tojásán. Fiókája hat hónaposan repül ki, de egy, másfél évig még nem képes önálló életre.

A keselyű állománya az utóbbi időben dél-amerikai élőhelyén megritkult, amit lőfegyveres vadászata, illetve az óceán növekvő szennyezettsége váltott ki. A mérgezéstől elpusztult, partra vetett tengeri állattetemek szervezetébe kerülve ugyanis sokszor végzetes károsanyag-felhalmozódást okoznak. Éppen ezért a madár a Nemzetközi Természetvédelmi Unió vörös listáján szerepel a mérsékelten veszélyeztetett fajok között.

Az andoki kondorkeselyű több dél-amerikai ország címerében is látható, sok egykori indián törzs pedig totemállatként tisztelte.