Vegetáriánus volt a T. rex "bizarr" rokona

Furcsa dinoszaurusz maradványaira bukkantak Chile déli részén, a szakemberek a jellegzetességek szokatlan kombinációja miatt leginkább a tojásrakó kacsacsőrű emlőshöz hasonlítják.

A Chilesaurus diegosuarezi nevet kapott faj ugyanazon dinoszauruszcsoportba tartozik, mint a Tyrannosaurus rex, vagyis a theropodákhoz, amely felöleli a Föld néhány legnagyobb testű szárazföldi ragadozóját. Mindennek ellenére az új faj növényekkel táplálkozott, csőre és levél alakú foga volt hozzá az eszköz.

Koponyája és nyaka a primitív hosszú nyakú dinoszauruszokéra hasonlít, míg csigolyái a primitív húsevő theropodákat idézik. Robusztus mellső végtagja volt, de csak két-két ügyetlen ujjat hordozott mancsán. Két lábon járt, ám széles, négyujjas lába még csak nem is emlékeztet a legtöbb theropodára jellemző karcsú, háromujjas végtagra, sőt madárszerű medencéje volt.

Fernando Novas, a Buenos Aires-i Bernardino Rivadavia Természettudományi Múzeum paleontológusa kifejtette, a Chilesaurus az egyik legbizarrabb dinoszaurusz, amelyet valaha felleltek. „Csontváza különféle dinoszauruszcsoportok jellegzetességeit ötvözi, mint egy különféle alakú és színű mozaikokból kirakott padló. Egyetlen más dinoszaurusznál sem figyeltünk meg ilyen kombinációkat” - magyarázza.

Chilesaurus diegosuarez. (Fotó: AFP)

Chilesaurus diegosuarez. (Fotó: AFP)A Chilesaurus a jurakor végén, megközelítőleg 145 millió éve élt, egy folyókkal szabdalt régióban. Viszonylag apró termetű volt, elérhette a 3,2 méteres testhosszot, de a legtöbb fellelt maradvány mérete inkább a pulykáénak felel meg. A legtöbb theropoda húsevő volt, bár némely csoportja jobban kedvelte a növényeket a húsnál.

A Chilesaurus diegosuarezi - amely nevét a maradványainak otthont adó országról és az első fosszíliákat fellelő hétéves gyermekről kapta - az első ismert növényevő theropoda a déli féltekén. Négy közel teljes csontvázat és tucatnyi csontot találtak több másik egyedtől, ezzel a Chilesaurus az egyik legjobban feltérképezett jurakori dinoszaurusz eme féltekén.

A kutatásról a Nature folyóirat számolt be.