A jóízű, baktériumos szerrel olcsóbb a szúnyogirtás

Mielőtt belepusztulnak, jó ízzel fogyasztják a szúnyoglárvák a biológiai irtószert, amely nem csak hatékony, de sokkal kevesebbe is kerül, mint a vegyszeres gyérítés.

Megkezdődött a légi biológiai szúnyoggyérítés Szolnokon és a környezetében lévő álló és pangó vizeken mintegy 450 hektáron. A használt szer sem emberre, sem állatra nem veszélyes, és ötből legalább négy vérszívólárvát kiirt.

Az országban az elmúlt években egyre több helyen olyan komoly szúnyoginvázióval kellett szembenézni, amely szinte elviselhetetlenné tette a szabadban tartózkodást.
Szúnyogirtás Szolnokon - Hajnal-táj

A vérszívó rovarok irtásában részt vevő egyik gép pilótája, Páli Attila a Hajnal-táj keddi adásában elmondta, a légi biológiai szúnyoggyérítés során hektáronként hat deciliter irtószert szórnak ki, vagyis összesen kétszázhetven litert használnak el. A permetezéskor ULV technológiát alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy az alacsonyan repülve kiszórt anyag cseppjeinek mérte legfeljebb ötven mikron, vagyis a méter milliomodrészének ötvenszerese.

Becsó János entomológus (rovarász), szúnyoggyérítési szakértő a Kossuth Rádió adásában elmondta, a vérszívó lárvái ellen bevetett biológiai irtószer Bacillus thuringiensis israelensis (Bti) baktériumot tartalmaz. A vízbe juttatott anyag ízlik a szúnyoglárváknak, úgyhogy elfogyasztják, majd a gyomrukban lebomló szerből kikerülő toxin végez velük. Mint mondta, a kiszórt anyag nem méreg, hanem irtószer.

Bolyán Ferenc szerelő vegyszert tölt felszállás előtt egy AN 2-es repülőgépébe a szolnoki sportrepülőtéren. (MTI-fotó: Mészáros János)Becsó János hozzátette, a védekezés akkor minősül sikeresnek, ha 80 százalék feletti a hatékonysága. A szolnoki önkormányzat részéről Dénes Gábor, a hivatal munkatársa ellenőrzi a munkát. Utalt rá, több mint másfél évtizede minden évben végeznek szúnyogirtás a város környékén, és minden alkalommal szakértőt alkalmaznak az irtás eredményének ellenőrzésére. Az eddigi felmérések szerint általában nincs probléma a hatékonysággal – tette hozzá.

2014-ben szervezetten, az OKF összefogásával folyt a szúnyoggyérítés - mondta Dr. Fekete Gábor Corax-Bioner Zrt üzletág-igazgatója a Kossuth Rádió Napközben című műsorában. Nem függött az adott önkormányzat anyagi forrásaitól - tette hozzá. Megjegyezte, hogy a szúnyogok teljes kiirtása gyakorlatilag lehetetlen, csupán gyérítésről beszélhetünk. Egy-egy szúnyog populáció gradációja jelentősen befolyásolja mind az ott élők, mint az oda látogatók érzetét - mondta Sipos Sándor. A Gemenc Zrt. erdőgazdálkodási és műszaki igazgatója a műsorban megjegyezte, hogy az irtószerek területén jelentős technológiai változás nincs, az uniós engedélyeztetések miatt néhány szer kivonásra került.
Hallgassa meg a Napközben összeállítását a szúnyogirtásról!

Márciusban a biológiai szúnyoggyérítésről rendezett szegedi konferencián Makrai László biológus, a Szegedi Környezetgazda Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, ez a módszer messze olcsóbb és biztonságosabb a kémiai eljárásoknál, az ország területének mégis csupán 5 százalékán alkalmazzák. A biológiai szúnyoggyérítés bonyolultabb, komolyabb előkészítést igényel a vegyszeres irtásnál, költsége azonban harmada-negyede annak, és környezeti kockázatokkal sem jár.

(MTI-fotó: Varga György)Szegeden lakossági igény, hogy gyakorlatilag szúnyogmentes nyarak legyenek, annak ellenére, hogy a város folyók ölelésében, széles hullámterek mellett található, az ország legmélyebb területén. A szúnyoggyérítést korábban kémiai úton próbálta megoldani a város, a település 300 ezer hektáros területén elvégzett teljes kezelés egy alkalommal nettó 6 millió forintba került. Az éves költségek az időjárás függvényében változtak, és elfordult olyan esztendő, hogy 120 millió forintot fordítottak erre a célra.

Kőszegi Dániel, a Noxious Kft. ügyvezetője kifejtette, a biológiai szúnyoggyérítés hatékonysága abban rejlik, hogy bár az alkalmazott hatóanyag drága, a térképezésnek köszönhetően lényegesen kisebb területen kell alkalmazni, mint a kémiai irtás során használt vegyszert. A szakember szerint a technológia elterjedését fel fogja gyorsítani, hogy uniós előírások alapján hamarosan tilos lesz a légi permetezés egymotoros gépekkel lakott terület fölött, a földi kémiai irtással pedig nem lehet minden területet hatékonyan elérni.