Nem ajánlott szoláriumban barnulni

Van, ahol csak a tizenéveseknek tiltják a szoláriumozást, de akad olyan ország, ahol teljes mértékben száműzték a szoláriumot, mivel megnőtt a daganatos betegségek száma. Közeleg a nyár, sokan ilyenkor már a természetes napfürdőzést részesítik előnyben. De mikor, mennyi időt érdemes a napon tölteni? És szerencsés-e a napozást a szoláriummal kombinálni?

Tíz-húsz évvel ezelőtt még máshogy sütött a nap, manapság sokkal kevesebb idő kell ahhoz, hogy valaki súlyosan, esetleg hólyagosra égjen le. Az UV mennyisége az ózon légköri csökkenésével hozható összefüggésbe, ma sokkal nagyobb UV-tartomány érkezik a Földre, mint korábban; az UV-A felelős a bőr öregedésért, az UV-B sugarak pedig a bőr daganatos megbetegedéséért - magyarázta el Kuroli Enikő, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika patológus szakorvosa a Kossuth Rádió Közelről című műsorában. A legnagyobb problémát az okozza, hogy a veszélyeztetett bőrtípusba tartozók sokszor nincsenek tisztában helyzetükkel, sok anyajeggyel rendelkeznek, a kóros, megnövekedett UV-tartománnyal szemben védtelenek - hívta fel a figyelmet.
Hallgassa meg!

Érdemes ezért mindenkinek rögzítenie az anyajegyeit, elraktározva, hogy mekkorák voltak, hogyan néztek ki, milyen volt a színük, hisz tisztában kell lennünk vele, milyen képleteket hordunk a testünkön - folytatta. Az ABCD-szabállyal ki lehet szűrni a korai daganatot. Az A jelöli az asszimetriát, vagyis ha az anyajegy formája nem szabályos. A B (angolul border) mutatja a szegélyt, amikor nem éles a határa. A C (colour) jelenti a színét, ha nem homogén, hanem van benne fekete vagy piros pontocska. A D (diameter) pedig az átmérőt jelöli, a 6 mm-nél nagyobbakra fel kell figyelni, a változásokat ellenőrizni kell. Az anyajegyek persze nagyon sokfélék lehetnek színűk, nagyságuk, felszínük tekintetében - magyarázta.

Kuroli Enikő szerint a napozás során fokozatosságra kell törekedni, hisz a téli hónapok alatt elszokott a napfénytől a bőr. Áprilisban, májusban ideális ehhez a kertészkedés vagy egy kirándulás, aztán nyáron már célzottan is lehet napfürdőzni.

A nyári hónapokban 11 és 15 óra között fényvédelem nélkül lehetőség szerint senki se menjen ki a napra, mert akár 5-10 perc is elég lehet a súlyos, esetenként hólyagos leégéshez. Aki a munkája miatt ezt nem teheti meg, használjon fényvédő krémet. Azt erre kijelölt drogériákban, gyógyszertársakban érdemes beszerezni. A szemünket napszemüveggel kell védeni, és érdemes bevizsgáltatni, hogy megfelelő-e erre a célra vagy csak divatos - figyelmeztetett.

Veszélyes a szolárium

A patológus szakorvos óva intett a szolárium használatától, mivel az bizonyítottan emeli a melanóma előfordulásának gyakoriságát. A gépek részben ellenőrizhetetlen mennyiségű és minőségű UV-sugarat bocsátanak ki, 95 százalékban UV-A, 5 százaléka pedig UV-B sugarakat. Figyelmeztetett: egy 15 perces szoláriumozás azonos értékű egy nyári hónap egész napos napsugár-expozíciójával, ami „bődületesen nagy” adag. „Aki barnulni vágyik vagy egészséges alapszínt szeretne, egy későbbi daganat csírájával lép ki a szolárium ajtaján” - intett rá Kuroli Enikő.