Kiterjesztenék a könyvtárbusz-szolgáltatást

Az olvasás és a hazai könyvtárbusz-szolgáltatás kiterjesztésének fontosságát hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára Pécsett.

Hoppál Péter a nyolc ország könyvtárosainak részvételével rendezett Pécsi Könyvtárbusz-találkozón tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az államtitkárság a 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési időszakban keresi a könyvtárbusz-hálózat építésének lehetőségeit, mert azt szeretné, ha a könyvtári szolgáltatások minél több, kistelepülésen élő ember számára elérhetővé válnának.

Azokon a területeken, ahol könyvtárbusz működik, nőtt az olvasási hajlandóság, és ez jó, mert a kultúrával való találkozás hozzájárul az életminőség javításához - jegyezte meg a politikus. Az államtitkár szavai szerint bár hazai és uniós forrásokból az elmúlt három évben mintegy 600 fiókkönyvtár újult meg, sok olyan község van, ahol ilyen nem működik, a könyvtári szolgáltatás biztosítására a könyvtárbusz jelentheti az egyetlen jó megoldást.

Hoppál Péter példamutatónak nevezte a pécsi központú Csorba Győző Könyvtár munkáját, amely 2010-ben és 2014-ben is vásárolt egy-egy könyvtárbuszt, így Baranya 300 településéből 58-ban teremtették meg a könyvkölcsönzés lehetőségét.

A csütörtökön kezdődött háromnapos Pécsi Könyvtárbusz-találkozó mintegy száz résztvevője kicseréli tapasztalatait, ismerkedhet a magyar, azon belül a Baranya, Borsod és Szabolcs megyei, továbbá a horvát, a szlovén, az bosnyák, a német, az osztrák, a portugál és a holland mozgókönyvtárak tevékenységével.

A szakemberek emellett előadásokat hallgathatnak a könyvtárbuszoknak az oktatásban, a közösségfejlesztésben és az esélyegyenlőség megteremtésében vállalt szerepéről. A könyvtárbuszok pénteken felvonultak Pécs utcáin, hogy felhívják a figyelmet az egész Európában népszerű szolgáltatásikra.