Több mint 32 milliárdos uniós fejlesztés Nyíregyházán

A helyhatóság közgyűlésének csütörtöki ülésén összesítették a 2007-ben kezdődött és idén záruló európai uniós pénzügyi támogatási ciklus beruházásait.

Több mint 32 milliárd forint összegű fejlesztést valósít meg a nyíregyházi önkormányzat a 2007-ben kezdődött és idén záruló európai uniós pénzügyi támogatási ciklusban - közölték a helyhatóság közgyűlésének csütörtöki ülésén, amelyen a beruházásokat összesítették. Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester az ülésen elmondta: tizennégy, összességében több mint 7 milliárd forint értékű projekt lezárás, pénzügyi elszámolás alatt van, továbbá tizenöt, együttesen 25,5 milliárd forint értékű beruházás az év végéig fejeződik be.

Az elszámolás alatt lévő projektek közül kiemelkedik a belváros csaknem 2,5 milliárd forint összegű korszerűsítése és a művelődési központ 2,2 milliárdos átalakítása. Több mint 800 millió forintot költöttek kerékpárutak építésére, fél-fél milliárdot a Huszár-lakónegyed és a Móra Ferenc Általános Iskola rekonstrukciójára, továbbá csapadékvíz-elvezető rendszert, illetve közterületeket, utakat, gyermek-, egészségügyi és közszolgáltató intézményeket fejlesztettek.

A megvalósítás alatt lévő beruházások közül a legnagyobb értékű, 13,4 milliárd forintos a szennyvízberuházás, amely kétszáz utcát érint Nyíregyházán, illetve a szomszédos Kálmánházán, Kótajban és Nyírpazonyban. Az építkezés május végéig fejeződik be. Június végéig készül el a város sportcsarnokának kétmilliárdos korszerűsítése, szeptember végéig pedig a sóstógyógyfürdői városrész szintén kétmilliárdos fejlesztése.

Másfél-másfél milliárd forintból újítják meg az érkerti lakónegyedet, valamint végzik el a borbányai régi hulladéklerakó-telep rekultivációját. A hulladékgazdálkodási rendszer eszközparkját 1,2 milliárd forintból fejlesztik, valamint egymilliárd forintból a városi stadiont is modernizálják. Emellett a közösségi közlekedés, valamint kilenc középület energetikai fejlesztését is elvégzik, valamint belterületi utakat korszerűsítenek.

A projektek között szerepel még a nemzetközi kapcsolatrendszer erősítése lengyelországi, romániai és ukrajnai városokkal, továbbá műemlék épületeket tesznek rendbe uniós támogatással, valamint szolgáltatásfejlesztés valósul meg a város polgármesteri hivatalában és a nyíregyházi járás közintézményei között.