A Hubble-űrteleszkóp évfordulóját ünneplik Bakonybélben

A Hubble-űrtávcső 25 éves születésnapjára emlékeznek a bakonybéli Pannon Csillagdában csütörtökön, mintegy 70 más európai csillagászati ismeretterjesztő központtal párhuzamosan.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságának igazgatója az MTI-nek elmondta, az évforduló tiszteletére 22 országban leplezik le azoknak a mindeddig nem publikált egyedi űrfelvételeknek az óriás nyomatait, amelyeket a Hubble az elmúlt 25 év során készített, köztük lesznek egyebek mellett csillagközi gázködöt, galaxist vagy csillaghalmazt ábrázoló képek.

A fotók óriás nyomataiért nemzetközi pályázaton lehetett versengeni és a Pannon Csillagda, hazánk egyik csillagászati ismeretterjesztő központja is a nyertesek között van – fejtette ki az igazgató. Közölte, a csütörtöki ünnepségen leleplezik a NASA és az Európai Űrügynökség által adományozott Hubble-űrfelvétel nyomatát és megnyitják a Pannon Csillagda Hubble 25 című emlékkiállítását.

A Pannon Csillagda távcsőkupolája Bakonybélen. A 800 m2-es ismeretterjesztő komplexum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg, összesen mintegy 421 millió forintból. ( MTI Fotó: Mohai Balázs)

A Pannon Csillagda távcsőkupolája Bakonybélen. A 800 m2-es ismeretterjesztő komplexum a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság beruházásában, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósult meg, összesen mintegy 421 millió forintból. (MTI Fotó: Mohai Balázs)Hogy mi lesz látható a közel 8 négyzetméteres, a Hubble által készített fotón, az a megnyitóra tartogatott meglepetés – mondta az igazgató. Hozzátette, az átadott fejlesztések állandó elemei lesznek a Pannon Csillagda kiállításának, az új fotó mellett egy meteoritokat, kisbolygókat és becsapódásokat bemutató tabló, valamint egy megérinthető meteorit is látható lesz.

Hozzátette: a Hubble-űrtávcső történetéről Sárnecky Krisztián csillagász, az MTA kutatóintézetének munkatársa tart előadást, és átadják a Pannon Csillagda százezredik látogatójának járó ajándék távcsövet. A megemlékezést születésnapi "asztrobuli" zárja a jelenlévő iskolások és óvodások bevonásával, ahol tárlatvezetésben vehetnek részt, és előadásokat hallgathatnak a gyerekek – fűzte hozzá Puskás Zoltán.

A Hubble-űrtávcsőről szólva elmondta, a készülék 600 kilométer magasan kering a Föld körül, így a légkör zavaró hatása nélkül minden földi távcsőnél élesebb képet ad. Igencsak pontosította a világegyetemről alkotott elképzeléseinket és növelte a csillagászat tudományának társadalmi elismertségét is – fűzte hozzá.