Szegedi paplan és párna mehet Kínába

Stratégiai megállapodást kötött a Naturtex Kft. és a kínai Luolai Home Textile Co. Ltd., a csütörtökön aláírt ötéves kontraktus értelmében a szegedi székhelyű családi vállalkozás - első megrendelésként - mintegy 30 ezer terméket, pelyhes paplant, párnát, valamint matracvédőt szállít partnerének.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a világban zajló változásoknak Magyarország csak akkor lehet nyertese, ha képes stratégiai együttműködést felépíteni a leggyorsabban fejlődő térségekkel. Az új világrendben gazdaságilag nem tudunk sikeresek lenni, ha a világ tőlünk keletre eső felével, így Kínával nem alakítunk ki szoros együttműködést - jelentette ki.

A siker feltétele az is, hogy az exportképes magyar vállalkozások számát a jelenlegi 2-3 ezerről 12 ezerre növeljék - hangsúlyozta. A kis- és közepes vállalkozások alkalmazzák a foglalkoztatottak 75 százalékát, az exportból azonban csak 15 százalékkal részesednek. Ez elképesztő tartaléka a magyar gazdaság jövőbeni növekedésének - emelte ki a külgazdasági tárca vezetője.

A magyar külgazdasági stratégia fontos eleme a kis- és közepes vállalkozások megerősítése - mondta Szijjártó Péter, hozzátéve: ezért nagy siker, hogy egy közepes méretű magyar textilipari vállalkozás hosszú távú megállapodást köt az egyik piacvezető kínai céggel.

Az együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy tovább bővüljön a tavaly 10 százalékos növekedés után 2,2 milliárd dolláros értékű, Kínába irányuló magyar export - tudatta a miniszter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) jelképesen elindítja a kínai exportra termelő gépsort Liang Vang, a kínai Luolai Home Textile Co. Ltd. alelnöke (b) és Gellért Balázs, a Naturtex Kft. ügyvezetője (k) társaságában a Naturtex Kft. szegedi üzemében 2015. április 16-án. Stratégiai megállapodást kötött a Naturtex Kft. és a kínai Luolai Home Textile Co. Ltd., az ötéves kontraktus értelmében a magyar cég  - első megrendelésként - mintegy 30 ezer terméket szállít kínai partnerének. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) jelképesen elindítja a kínai exportra termelő gépsort Liang Vang, a kínai Luolai Home Textile Co. Ltd. alelnöke (b) és Gellért Balázs, a Naturtex Kft. ügyvezetője (k) társaságában a Naturtex Kft. szegedi üzemében 2015. április 16-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán GergelyA szerződésről közreadott sajtóanyag szerint a sanghaji tartományban található Luolai Home Textile Co., Ltd 1992-ben alakult. Kína piacvezető textilipari cége jelenleg 3500 alkalmazottat foglalkoztat. A Naturtex Kft.-vel évek óta partneri kapcsolatban áll, állandó vásárlója a szegedi cég prémium kategóriás termékeinek. A megegyezés értelmében a Naturtex Kft. három ütemben szállítja termékeit kínai partnerének.

Az idén 26 éves családi vállalkozás, a Naturtex Kft., 2006-ban lett teljes egészében magyar tulajdon. A három telephelyen 150 alkalmazottat foglalkoztató vállalkozás fő tevékenységi köre a tollal és pehellyel, valamint gyapjúval és egyéb természetes és szintetikus anyaggal töltött termékek gyártása, illetve lakástextilek forgalmazása. Az évente 1200-1300 tonna tollat és pehelytollat feldolgozó cég kínálata mintegy hétszáz különböző terméket tartalmaz. Az évente előállított 1,5 millió késztermék között az ágytakarók, ágyneműhuzatok, plédek és fürdőszobai textíliák is megtalálhatóak.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Naturtex Kft. szegedi üzemében 2015. április 16-án. Stratégiai megállapodást kötött a Naturtex Kft. és a kínai Luolai Home Textile Co. Ltd., az ötéves kontraktus értelmében a magyar cég  - első megrendelésként - mintegy 30 ezer terméket szállít kínai partnerének. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Naturtex Kft. szegedi üzemében 2015. április 16-án.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán GergelyA Naturtex Kft. Magyarországon piacvezető a paplan, párna és egyéb ágyfelszerelések terén. Hazai textilpiaci részesedése 35 százalékos, a tavalyi nettó 7,1 milliárd forintos árbevételének mintegy 80 százaléka exportból származik, termékeit a világ negyven országába szállítják: Európán kívül Ázsiában, az amerikai kontinens országaiban, valamint Ausztráliában is.