Törökország egyre több mecsetet épít a Balkánon

Törökország "vallási diplomáciájának" keretében Macedóniában, Bosznia-Hercegovinában és Albániában is épít vagy felújít néhány tucat mecsetet - számolt be hétfőn a Politika című szerb napilap.

Az újság információi szerint az ankarai kormány térségbeli közeledési politikájának központi elemeként Albánia fővárosában, Tiranában két-három éven belül felépíti a Balkán legnagyobb dzsámiját, amely 4500 hívő befogadására lesz alkalmas. Az építményben konferenciaterem, könyvtár, múzeum és a Korán tanulmányozására alkalmas tanterem is helyet kap.

Ahmet Davutoglu török kormányfő a vallási diplomáciától egyebek mellett azt várja, hogy a balkáni országok nyitottabbá válnak a török politikusok, vállalkozók és kulturális szakemberek előtt.

Emellett cél az is, hogy a vallástól eltávolodott albánok visszatérjenek iszlám gyökereikhez, 1967-ben ugyanis Enver Hodzsa akkori albán kommunista vezető Albániát ateista állammá kiáltotta ki, megtiltotta a nyilvános vallásgyakorlást, és számos mecsetet és templomot elpusztított vagy megfosztott szakrális funkciójától.

A vallási ügyekért felelős török ügynökség közreműködésével az utóbbi néhány évben a balkáni régióban több tucat iszlám imahelyet újítottak vagy építettek fel. Albániában az öt felújított mecset mellett most további négy rekonstrukciója folyik. Macedóniában az utóbbi időszakban öt iszlám vallási építmény újult meg, és jelenleg az ország második legnépesebb városának, Bitolának a 16. században alapított nagymecsetjén folynak munkálatok. Az iszlám nyugat-balkáni központjában, Bosznia-Hercegovinában az 1991-1995-ös délszláv háborúban elpusztított mecsetek felújítása folyt az utóbbi években török segítséggel, a 15. századból fennmaradt, II. Mehmed oszmán szultánról elnevezett mecset helyreállítása jelenleg is tart.