Az adózók harmada nem tud az egyházak egy százalékáról

Bizalmatlanok, ismereteik hiányosak ezen a téren - derül ki az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felméréséből, amelyet a Népszabadság ismertet.

Az adófizetők harmada nem tud az egyházaknak felajánlható egy százalékról, holott a rendszer már több mint másfél évtizede működik, állapította meg az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) felmérése - írta a Népszabadság.

A lap hétfői számában azt írta, hogy az 1200 fős reprezentatív kutatás készítői az eredményeket összefoglalva megállapították: az adózók bizalmatlanok, ismereteik hiányosak ezen a téren.

Az adózók fele nem tartja átláthatónak a rendszert. A vallásukat aktívan gyakorlók egynegyede keveselli az összeget, ezért nem rendelkezik felőle, és csaknem ugyanennyien vélik, hogy az összeg nem jut el az egyházakhoz. Az elmúlt öt évben az adózók mindössze 43 százaléka rendelkezett legalább egyszer az egyházaknak adható egy százalékról.

A felmérés szerint az egyházi felajánlás lehetőségével nem élők 48 százaléka nem tud olyan egyházról, amellyel szimpatizálhatna, 21 százaléka nem bízik benne, hogy az egyház megkapja a felajánlást.

Arra a kérdésre, hogy mely folyamatok csökkentik leginkább az adózók felajánlási kedvét, 51 százaléknyian említették a nem elég aktív közösségi és hitéletet, 47 százaléknyian a nem eléggé átlátható gazdálkodást és a korrupciót, 45 százaléknyian a hitéleti vezetők egy részének felkészületlenségét.