Korhű Vizsolyi Biblia készül a reformáció évfordulójára

Újjászületik Károli Gáspár alkotása. A reformáció ötszázadik évfordulójára kétszáz Vizsolyi Bibliát nyomtat a katolikus vallású, egykori asztalosmester.

Daruka Mihály egykori asztalosmester, a Vizsolyi Idegenforgalmi Központ vezetője bár katolikus vallású, a magyar reformáció csodás alkotásának, a Károli Gáspár nyomtatta Vizsolyi Bibliának vált szerelmesévé. 2006-ban megvásárolta Rákóczi Zsigmond egykori házát, ma már ott működik a nyomdája, ahol a reformáció ötszázadik évfordulójára, 2017-re kétszáz, az eredetivel mindenben megegyező bibliát nyomtat.
Kossuth Rádió, Vasárnapi újság

Daruka Mihály az elmúlt nyolc évben kutatásokat is végzett arról, hogyan, milyen technikai körülmények között nyomtatták ki a Vizsolyi Bibliát; s nyomdájában interaktív színházi előadásokat tart, melyeken a nézőkkel eljátsszák a biblia nyomtatásának történetét. Azt szeretné, hogy amikor a látogatók a templomban megnézik a bibliát, ne csak egy ritka és nagy értékű könyvet lássanak, hanem annak szellemiségét is, váljanak részesévé a történetnek, érezzék át a korabeli nyomdászok másfél év alatt elvégzett munkáját, óriási teljesítményét. Az 1589-ben elkezdett munka során nyolcszáz, egyenként 2412 oldalas könyvet nyomtattak, amelyhez 16 szekérrel hozták Lengyelországból a 4,6 tonna papírt, mesélte Daruka Mihály.

Az évfordulóra megjelenő bibliához mostanra 375 betű készült el, s már a nyomtatást is elkezdték, fűzte hozzá Daruka Mihály. Azt is elmondta: ugyanolyan rongypapírra nyomtatják a bibliát, mint amilyen az eredeti volt. Egy holland manufaktúrától kértek ajánlatot a papírra, de még a kedvezményes ár is olyan magas volt, hogy nem tudták volna megfizetni. Ezért inkább megépítettek egy vízimalmot, amely meghajtja a papírmanufaktúrát, s helyben gyártják az eredetivel teljesen megegyező textúrájú papírt.