Az uniós támogatás ellenére sem épült még meg az Ipoly-híd

A kész tervek, egyezmények és az uniós támogatás ellenére sem épült meg Ipolydamásd és Helemba között a folyót átívelő szerkezet.

A 2. világháború előtt körülbelül három kilométerenként talált átkelési lehetőséget az utazó az Ipoly mentén, ma akár negyven kilométert is kerülhet az, aki szeretne átjutni a túlparton alig ötszáz méterre lévő településre. A szlovák és a magyar kormány között szerződés született arról, hogy hidakat emelnek az Ipoly felett, tervek készültek, sőt uniós támogatás is lett volna például az Ipolydamásd és Helemba közötti összeköttetés létesítésére, mégsem kezdtek hozzá a híd építéséhez. A beruházás elmaradásának okairól készített összeállítást a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsora.
Kossuth Rádió, Vasárnapi újság

Medvácz Lajos, az Ipoly Eurórégió elnöke, Balassagyarmat polgármestere a határ menti együttműködés elkötelezett híve. A Vasárnapi újságban hangsúlyozta: az Ipoly Eurórégió azt az állásfoglalást képviseli, hogy a hidak nem csak a maguk fizikai valóságukban jelentenek kapcsolatot emberek, területek és régiók között, hanem eszmeiségben, értékekben is. Az Ipolyon megépülő hidak ezt fogják elősegíteni, tette hozzá. Az Ipolydamásd és Helemba közötti híd megépítéséhez már elkészültek a kivitelezési tervek, a pénz is rendelkezésre állt, de a Nyitra megyei önkormányzat nem adott engedélyt a megvalósításra. Ennek ellenére nem mondanak le róla, hiszen két híd már megépült az Ipolyon, s ez példa lehet a továbbiakra.

Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere a műsorban arról beszélt, hogy nem csak a településnek, hanem az egész térségnek nagy lehetőséget jelentene a híd. Letkésen van ugyan egy határátkelő, az ipolydamásdi azonban jóval közelebb van a helembai turisztikai gócponthoz. A Budapest és Bécs közötti Eurovelo-6 kerékpárút jelenleg Szobon véget ér, majd Esztergomnál folytatódik. A nyomvonalát Szobtól másfél kilométerre a leendő Ipoly-hídon át lehetne vinni. Ezek a tervek is elkészültek már, magyarázta a polgármester. De a Dunakanyar is sokkal egyszerűbben átjárhatóbbá válna az Ipolydamásd és Helemba közötti hídon. Szob és Vác irányából elérhetővé válnának az esztergomi és párkányi munkahelyek, amelyek most jóval nagyobb kerülővel közelíthetők csak meg, tette hozzá Rományik Ferenc.