Letették az Apollo Tyres-gyár alapkövét

Az indiai gumigyár az egyik leggyorsabban növekvő európai országba fektet be - mondta Orbán Viktor a Heves megyei Gyöngyöshalászon, ahol mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel épít gumigyárat az Apollo Tyres. Az alapkőletételen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

A társaság közlése szerint a 975 új munkahelyet teremtő első európai zöldmezős beruházáshoz összesen 95,7 millió eurót kapott közvetlen támogatás, foglalkoztatási támogatás és adókedvezmény formájában. A 2017-ben induló gyöngyöshalászi gyárban évente 5,5 millió gumiabroncs készül majd személyautók és kisteherjárművek számára, valamint 675 ezer busz- és tehergépjármű-abroncs, elsősorban az Oroszországot és Törökországot is magában foglaló európai piac számára. Többek között olyan nagy autógyáraknak szállítanak majd, mint a Daimler, a Tata, a Volkswagen vagy a Suzuki. Az 1972-ben alapított Apollo Tyres négy gyártóüzemet működtet Indiában, hármat Dél-Afrikában és egyet Hollandiában. Ezek teljes kapacitása eléri a napi 1600 tonnát. A termékeit több mint száz országba exportáló cég a tavalyi pénzügyi évében 1,64 milliárd euró forgalmat ért el, és világszerte mintegy 16 ezer embert foglalkoztatott. A nemzetközi abroncsgyártó vállalat korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a gyöngyöshalászi fejlesztés keretében mintegy száz végzős technikussal ösztöndíjszerződést kötött. Az egri, gyöngyösi, hatvani, jászberényi, aszódi, gödöllői és salgótarjáni középiskolák tanulóinak - a tavaszi félévre szóló tanulmányi támogatást követően - a tanév végén munkaszerződést kínálnak. A fiatal szakemberek a szerződés értelmében először másfél hónap elméleti képzést kapnak, ezek után a vállalat hollandiai vagy indiai üzemeiben készülhetnek fel a gyöngyöshalászi gyártásra.

Az Apollo Tyres olyan országba fektet be, ahol a gazdasági növekedés Európában a legjobbak között van, ahol vállalt célkitűzés a munkanélküliség 3 százalékos szintre való visszaszorítása - mondta Orbán Viktor az indiai vállalat Gyöngyöshalászon mintegy 146 milliárd forintos befektetéssel épülő gumigyárának alapkőletételén pénteken. A miniszterelnök úgy fogalmazott: ha a magyarok megértik ennek a gyárnak a rendszerét, a jövőből is megértenek valamit. "Nem kell 4-5 évnél több, és a világ körülöttünk teljesen meg fog változni. Ha bármely nemzet versenyképes szeretne maradni, akkor részesévé kell válnia a modern technológiáknak" - mondta.

Felidézte: Magyarország több mint negyven évig sínylődött a kommunista rendszer alatt, elzárva a fejlett technológiai világtól. Ezt a fejlett technológiai szemléletet befektetők nélkül lehetetlen visszaszerezni. "Húsz évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy eljön az a pillanat, amikor nem európaiak ruháznak be Indiában, hanem indiaiak ruháznak be Európa szívében" - mondta. Orbán Viktor szerint mindez azt mutatja, hogy van lehetőség kontinensek, országok, vállalatok és családok számára, hogy olyan sikeressé váljanak, amely révén a korábban sokkal fejlettebb Nyugaton is komoly gazdasági befolyást, elismertséget, tekintélyt szerezzenek. "Ez nekünk magyaroknak rendkívül fontos, bíztató jel, mert mi is hátrányból indulunk" - tette hozzá.

Olyan összefogást sikerült létrehozni, amelynek eredményeképpen még egy távoli országban is felfigyelnek ránk, és úgy gondolják, érdemes bizalmat szavazni Magyarország jövőjének - mutatott rá Orbán Viktor. Kitért arra is, a mai magyar oktatási rendszer nem garantálja a gyerekek számára, hogy a világ legjobbjaival versenyképes tudást szerezzenek, és Magyarországot magasabbra emeljék a munkájuk, teljesítményük révén. Ezért fontos az oktatás modernizálása. "Nyilvánvalóan gyenge a kapcsolat a tényleges gazdasági világ követelményei és az iskolai képzés között" - közölte. Az Apollo Tyres nemcsak megépíti gyárát Gyöngyöshalászon, hanem a beruházáshoz kapcsolódva létrehozza azt az oktatást is, amely garantáltan felhasználható, minőségi, világszínvonalú tudást biztosít a gyerekeknek.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az a 975 ember, aki majd az Apollo Tyres gumigyárában fog dolgozni, sehol másol, vagy csak rosszabb helyen tudta volna megkeresni a családja fenntartásához szükséges jövedelmét. Ez a fejlesztés nem csupán egy üzleti lehetőség, hanem a térség legnagyobb beruházása, közös siker esetén pedig ajtókat nyithat a világra, és újabb befektetőket vonzhat ide - mondta.

Onkar S. Kanwar, az Apollo Tyres elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy ma India a világ negyedik legnagyobb gazdasága, és a leggyorsabban fejlődő piacok között található, feltörekvő informatikai hatalom. Felidézte, az indiai beruházások több mint nyolcezer ember foglalkoztatását teszik lehetővé Magyarországon. A gyöngyöshalászi az első Indián kívüli zöldmezős beruházása az Apollo Tyres-nek. "Célunk egy modell-értékű gyártókapacitás létrehozása, ez lesz a legmodernebb gyára a társaságnak" - húzta alá. Onkar S. Kanwar elmondta: a gumiabroncsgyár révén nem csak közvetlenül jönnek létre új munkahelyek, de közvetett módon is bővül a foglalkoztatottság. Arról is beszélt, hogy a társaság számára fontos a társadalmi felelősségvállalás, több ehhez kapcsolódó, egészségügyi, a környezet védelmét szolgáló programot terveznek.

Az Apollo Tyres gyöngyöshalászi gumigyárának alapkőletétele


Neeraj Kanwar, a társaság alelnöke azt mondta, cégük elkötelezett dolgozóik életminőségének javítása iránt, gyáruk pedig hozzájárul a régió fejlődéséhez. A felelős növekedés csak környezeti tudatossággal és társadalmi fenntarthatósággal érhető el - mondta. "Az Apollo Tyres világában a gyöngyöshalászi gyár lesz a Kékestető" - jegyezte meg. Kijelentette: 18 hónap múlva legördülnek az első gumiabroncsok a szalagokról.

600 milliós munkahelyteremtő támogatás

Több mint 600 millió forint munkahelyteremtő képzési támogatást kap az Apollo Tyres Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter döntése alapján - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteken az MTI-vel. A cég az összeget abroncsgyártó szakképesítés oktatására fordíthatja 2015. május és 2019. december között. A támogatás feltételeként a vállalat kötelezettséget vállal a képzésben résztvevő személyek legalább 70 százalékának - a képzést követő legalább 18 hónapos - továbbfoglalkoztatására.

Az Apollo Tyres már megkezdte a létszámfelvételt, eddig 250 végzősnek kínáltak ösztöndíjas foglalkoztatást és az első 90 technikussal már meg is kötötték az ösztöndíjas szerződést - írja az NGM. A végzős hallgatók a két hónapos elméleti és nyelvi képzés után szeptembertől négyhónapos indiai és hollandiai gyakorlati képzést kapnak az Apollo gyáraiban. Hazatérésük után a gyöngyöshalászi üzemben első feladatuk a gépek telepítése és beüzemelése lesz.

A vállalat az új beruházással kiemelten támogatja a munkaerő-utánpótlás képzését és a kelet-magyarországi régió duális képzését is - olvasható az NGM tájékoztatásában.