Lavrov szerint megállapodtak a kulcskérdésekben

Megállapodás született a teheráni atomprogramról folyó lausanne-i tárgyalásokon a kulcskérdéseiben Irán, illetve a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - az orosz külügyminiszter szerint. Szergej Lavrov erről szerda hajnalban beszélt orosz újságíróknak.

"Biztonsággal kijelenthető, hogy a külügyminiszterek átfogó megállapodásra jutottak az ügy rendezéséhez szükséges valamennyi kulcsfontosságú kérdésben. Néhány órán belül vagy a nap folyamán ezt írásba is foglalják" - fogalmazott. A részletekről szólva annyit mondott, hogy az előzetes megállapodás tartalmazza, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fogja ellenőrizni a teheráni atomprogramot, illetve lépéseket irányoz elő az iráni gazdaságot sújtó szankciók feloldására. A részleteket szakértői szinten június végéig dolgozzák ki.

Lausanne, 2015. március 30. John Kerry amerikai (b), Philip Hammond brit (b2), Szergej Lavrov orosz (b4), Frank-Walter Steinmeier német (b7), Laurent Fabius francia (b8) és Ji Vang kínai külügyminiszter (b9), valamintz Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja (b13), Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter (b14) és Ali Akbar Szálehi, az iráni Atomenergia-ügynökség vezetője (b15) az iráni nukleáris programról folytatott tárgyalásoknak a kitűzött határidő előtti utolsó fordulójában a svájci Lausanne-ban 2015. március 30-án. (MTI/AP/Pool/Brendan Smialowski)Iráni részről ugyanakkor óvatosabban nyilatkoztak, Mohamed Dzsavad Zarif külügyminiszter azt mondta, jelentős haladást értek el az éjjel zárult megbeszélésen, és reméli, hogy szerdán nekiállhatnak megszövegezni egy előzetes egyezségről szóló dokumentumot. Egy névtelenül nyilatkozó diplomáciai forrás egyenesen cáfolta Lavrov szavait, és azt mondta, egyelőre nincs megállapodás a kulcskérdésekben.

Hasonlóan nyilatkozott az amerikai delegáció egyik - ugyancsak névtelenül megszólaló - tagja is. A washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök videokonferencián tanácskozott nemzetbiztonsági csapatával, hogy megvitassák a fejleményeket, részletek azonban nem ismertek.

Az iráni atomprogramról szóló tárgyalások határideje kedd éjfélkor lejárt, de a résztvevők éjjel is folytatták az egyeztetéseket, mert - mint azt az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte - sikerült érdemi lépéseket tenni. A felek szerda reggel újból tárgyalóasztalhoz ülnek.

A 12 éve tartó vitában június végére átfogó megállapodásra kellene jutni Teherán atomprogramjáról. A Nyugat biztos akar lenni afelől, hogy az iráni nukleáris program kizárólag békés célokat szolgál. Teherán pedig a gazdaságát sújtó szankciók feloldását reméli a tárgyalásoktól.