Elindult a viharjelző rendszer a hazai tavakon

Éjfélkor elindult a viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő tavon - jelentette be az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató-helyettese a Fertő tavon tartott rendszerindító sajtótájékoztatón, szerdán.

Tollár Tibor az október 31-éig működő viharjelzésről elmondta, hogy az állapota ugyanolyan, mint a hasonló nyugat-európai rendszereké.

Kitért arra is, hogy az elmúlt négy évben 330 millió forintot fordítottak fejlesztésre hazai forrásból. Kiemelte, hogy a Tisza-tavon mintegy 100 millió forintból alakították ki a rendszert, emellett a Balaton keleti medencéjében négy viharjelző oszlopon messzebbről látható LED-fényszórókat szereltek fel.

Idén szeretnék folytatni a fényszórók LED-es cseréjét a Balaton körül, ehhez reményeik szerint már európai uniós forrást is fel tudnak használni - tette hozzá a gazdasági főigazgató-helyettes.

A biztonságot támogatja az az okostelefonos alkalmazás, amelyet az OKF Tavihar néven indított. Ez helymeghatározás segítségével azonnal információkat küld a felhasználónak a meteorológiai viszonyokból adódó esetleges veszélyhelyzetekről az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adataira alapozva.

Elindult a viharjelző rendszer a hazai tavakon


Tanka László, az OKF informatikai főosztályának vezetője azt mondta, vizsgálják a lehetőséget, hogy a viharjelző oszlopokat ne csak viharjelzésre, hanem más célokra is fel tudják használni. Példaként említette, hogy kamerákat is lehetne szerelni rájuk.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke bemutatott egy másik okostelefonos alkalmazást, a Meteorát, amely szintén személyre szabottan küld információkat a felhasználóknak az aktuális időjárási adatokról, például a szél erősségéről vagy a csapadék várható mennyiségéről. Elmondta azt is, hogy bár tavaly szélsőséges volt az időjárás, nőtt a zivataros és a szeles napok száma, kevesebb viharjelzést adtak ki a tavakon, mint két éve. Hozzátette: a teljes meteorológia infrastruktúra készen áll a viharjelzésre, az országban mindenhol működnek a lámpák éjfél óta. A Tisza-tavon és a Velencei-tavon 4-4, a Balaton körül 31 viharjelző oszlop működik, emellett 15 balatoni standon üzemel úgynevezett mobil viharjelző eszköz.

Ernst Böcskör, a Burgenladi Regionális Biztonsági Központ biztonsági koordinátora elmondta, hogy a Fertő tavon tizenegy állomás működik: tíz az osztrák, egy a magyar oldalon. A fertőrákosi kikötőnél lévő oszlop nem a hazai, hanem az osztrák hálózatba kapcsolódik, mert a tóra a Bécsi Meteorológiai és Geodinamikai Központ adja ki az adatokat.

Csizmadia Gábor, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője kiemelte, hogy az elmúlt öt évben a Fertő tavon egy fulladásos haláleset történt, az is 2010-ben. A hazai oldalon a rendőrség a Fertő tavi vízi polgárőrökkel két kisgéphajóval teljesít szolgálatot - tette hozzá.