Áder összefogást szorgalmaz a klímaváltozás ellen

Legalább a három legnagyobb kibocsátó, Kína, az Egyesült Államok és az Európai Unió összefogására van szükség a klímaváltozás hatásainak csökkentésére, ezzel párhuzamosan azonban fel kell készülnünk az egyre gyakrabban jelentkező katasztrófákra - jelentette ki Áder János kedden Szegeden.

Az adatok világosan mutatják, hogy a globális középhőmérséklet emelkedik, és tudományos konszenzus, hogy ebben a szén-dioxidnak és más üvegházhatású gázoknak kiemelkedő szerepe van - mondta a köztársasági elnök a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) tartott előadásán.

Az államfő az SZTE rektori hivatalának dísztermében kifejtette, kiderült, hogy egyetlen ország önmagában nem tudja ezt a problémát megoldani. Legalább a három legnagyobbnak - amelyek együttesen az üvegházhatású gázok mintegy felét termelik -, az Egyesült Államoknak, Kínának és az Európai Uniónak meg kellene állapodnia annak érdekében, hogy a kibocsátás érdemi csökkentését el lehessen érni.

 

Tátrai Dávid PhD hallgató és Áder János köztársasági elnök (b-j) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetében 2015. március 31-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Tátrai Dávid PhD hallgató és Áder János köztársasági elnök (b-j) a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bolyai Intézetében 2015. március 31-én.
MTI Fotó: Rosta TiborÖnmagában a kibocsátás csökkentése, a technológiaváltás, az energiatakarékosság azonban nem elegendő, mivel 30-40 év múlva is érződnek a korábbi döntéseink miatt jelentkező, a klímát romboló káros hatások. Ezért föl kell készülnünk az egyre gyakrabban jelentkező katasztrófákra - hangsúlyozta Áder János.

A köztársasági elnök másfél órás előadásában kitért arra, hogy a természeti katasztrófák száma az elmúlt negyven évben megháromszorozódott, az érintettek száma pedig elérte a kétmilliárdot, és a károk mértéke is egyre drámaibb.

A klímaváltozás hatásainak 80 százaléka vízzel összefüggő probléma - jelezte Áder János. Az ezzel kapcsolatos statisztikai adatok közül az államfő kiemelte, hogy naponta 10 ezer ötévesnél fiatalabb gyermek hal meg, mert nem tud egészséges vizet fogyasztani, a világ kórházi ágyainak felén pedig ivóvízzel összefüggő betegségek miatt fekszenek páciensek.

Áder János pozitív példaként említette az ózonréteg védelmében tett lépéseket, amelyek bizonyítják, hogy komoly nemzetközi összefogással eredményeket lehet elérni.

A látogatás részeként Szabó Gábor rektor a köztársasági elnöknek bemutatta azokat az kezdeményezéseket, amelyeknek köszönhetően az SZTE a zöld egyetemek világrangsorában a 19. helyet érte el legutóbb.