Segítenek a magyar települések a kárpátaljaiaknak

Budafok-Tétény volt az első település, mely csatlakozott a kárpátaljaikat segítő akcióhoz. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kezdeményezésének lényege, hogy egy magyarországi önkormányzat támogasson egy kárpátaljait. Nem csak anyagi segítségnyújtásról van szó.

Minden magyarországi település támogasson egy-egy kárpátaljai falut, vagy várost! A kezdeményezés Kárpátaljáról indult, de Budafok-Tétény volt az első, mely ezt felkarolta. Emlékezetes, Budafok-Tétény a székely zászló kitűzésekor már megmozgatta az önkormányzatokat Magyarországon – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere elmondta: az ötlet, miszerint minden település válasszon egy testvértelepülést Kárpátalján, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökétől jön. Szerinte új minőségét jelentheti a kapcsolatoknak, ha a segítségnyújtást személyes találkozók kísérik.

Hangsúlyozta: az anyaország lelki és fizikai segítsége jelenti a legtöbbet az ottaniaknak. Tapasztalatuk az, hogy a kis adományok összességében többet tesznek ki, mint a nagyok. A pár ezer forintból adott néhány száz forint semmivel sem kisebb jelentőségű, mintha valaki milliókból ad ezreket – fogalmazott.

Szekszárd is csatlakozott az akcióhoz, a város már 5 millió forintot napokon belül átutal a 2500 lakosú Nagyberegnek.

Ács Rezső polgármester a műsorban elmondta, hogy az összeget az önkormányzat ajánlotta fel, de reményei szerint a szekszárdi vállalkozások is részt vesznek majd ebben a misszióban. Hozzátette: egy külön számlát nyitnak majd, melyre várják a felajánlásokat.

Megemlítette, hogy a szekszárdi Garay János Gimnáziumnak van egy hosszú évek óta jól működő testvériskolai kapcsolata a Nagyberegi Református Líceummal. A gimnázium egyébként külön gyűjtést szervezett a kárpátaljaiaknak.

Németh Szilárd, a Fidesz országgyűlési képviselője és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere közölte: Csepel az országban az elsők között mentorál egy nehéz sorsú, magyarok lakta kárpátaljai kistelepülést, és 10 millió forinttal támogatja az ott élőket. A település kiválasztásában a kárpátaljai magyarok képviseletével foglalkozó szervezetek és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet segítségét kérjük.

Nemcsak önkormányzatok, hanem pártok is csatlakoztak az akcióhoz. Az LMP Beregszászon jelentette be, hogy kifejezetten a gyermekeknek szervez gyűjtést.

Falusi Norbert, az LMP nemzetpolitikai szóvivője azt mondta: ruhával, gyermekcipővel, vagy akár fejlesztőjátékkal is lehet segíteni.