Jelnyelvoktató alkalmazás győzött az 1appon

Másodszor rendezték meg a 1app alkalmazásfejlesztő versenyt: a középiskolásoknak és a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak rendezett vetélkedőre 44 csapat nevezett be okostelefon-alkalmazással.

Az 1app szervezőinek célja többek között az volt, hogy a magyar társadalom számára hasznos fejlesztések ötletgazdáit tovább ösztönözze, és alkalmazásaikat megismertesse a közönséggel. A díjátadón bejelentették: idén nyáron két hónapos mentorációs program indul majd, amelynek során a hallgatók a közigazgatáshoz kapcsolódó alkalmazásötleteik megvalósításához kapnak elméleti és gyakorlati segítséget.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Mobilinnovációs Központjának kezdeményezését a NISZ is támogatta.

Idén a legfiatalabbak bizonyultak a leginnovatívabbnak. Középiskolások fejlesztették ki a „Mutasd!” jelnyelvoktató okostelefon-alkalmazást, mely idén a legjobban felkeltette az 1app zsűrijének figyelmét. A „Mutasd!” alkalmazás segítségével sokban javulhat a siketnémák társadalmi integrációja, így a fejlesztési ötlet amellett, hogy az oktatás kategóriában első helyezést ért el, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. különdíját is elnyerte. A versenyen első helyezést ért el a játék kategóriában az EnergyBricks játék, az egyéb kategóriában pedig a Mistory városismereti alkalmazás. Előbbi egy nagyon átgondoltan kivitelezett, pályaszerkesztővel is ellátott szórakoztató logikai játék, utóbbi pedig a geocaching ötletének továbbgondolásából született alkalmazás, melynek segítségével interaktív városi túrákon lehet részt venni narratív történettel és a városhoz kapcsolódó rejtvényekkel.

1app_900-494

Kép: BME - NISZAz 1app alkalmazásfejlesztő verseny célja az innovatív, tehetséges középiskolások és egyetemisták felfedezésén túl a szakma és a közvélemény figyelmének felkeltése az alkalmazásfejlesztésben rejlő hosszú távú lehetőségekre mind az üzleti, mind a közszférában.

A március 28-i konferencián a hallgatók a díjazott alkalmazásokat egy-egy negyedórás előadás keretében mutatták be, majd Pap László egyetemi tanár, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács Magyar Tudományos Akadémia által delegált tagja bejelentette: továbbra is várják a vállalkozó szellemű fiatalok mobilalkalmazás-ötleteit, ősszel megrendezik a közigazgatási mobilalkalmazások versenyét.

A nyári két hónapos mentorációs programra várnak minden olyan hallgatót és tanulót, akinek a közigazgatáshoz kapcsolódó alkalmazásötlete van. A programra az érdeklődők már jelentkezhetnek a rendezvény honlapján.