Már csak két napjuk maradt ezeknek a devizahiteleseknek

Azok a banki ügyfelek, akiknek deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel-, vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződése rögzített árfolyamú kedvezményes végtörlesztéssel szűnt meg, a banki honlapokon, az ügyfélszolgálatokon, illetve az MNB honlapján elérhető formanyomtatványon március 31-éig, tízezer forintos díj ellenében igényelhetik az elszámolást a pénzügyi intézményüktől. Ezt követően az elszámolási értesítőt november 30-áig kell kézhez kapniuk - közölte korábban a jegybank.

Az MNB március közepi tájékoztatása szerint a többi ügyféllel ellentétben maguknak kell kérniük az elszámolást pénzügyi intézményüktől azoknak, akik kedvezményes végtörlesztéssel éltek. Az egyéb módon lezárt kölcsönszerződések esetében az elszámolási értesítőket automatikusan küldik a bankok, azt nem kell külön kezdeményezni.

A hitelintézeti törvény 2011. őszétől hatályos módosítása tette lehetővé a deviza, illetve devizaalapú jelzáloghitel- vagy lakóingatlanra vonatkozó pénzügyi lízingszerződéseknél a kedvezményes árfolyamon történő végtörlesztést. A lehetőséggel csaknem 170 ezer szerződés esetében éltek a banki ügyfelek.

A kedvezményes végtörlesztés, az áthidaló kölcsön, illetve egyéb piaci kedvezmény esetében a pénzügyi intézmény jogszabály alapján jogosult levonni az elszámolás összegéből azokat a tételeket, amelyeket korábban kedvezményként biztosított.

A rögzített végtörlesztési árfolyam által nyújtott kedvezmény az érintett fogyasztók többségénél várhatóan meghaladja majd a tisztességtelenül elvont költség és árfolyamrés mértékét, így az elszámolás eredményeként számukra nem lesz kifizethető összeg - közölte annak idején a jegybank.

Budapest, 2015. január 15. Egy munkatárs módosítja a számokat az árfolyamtáblán egy budapesti pénzváltóban, az Erzsébet téren 2015. január 15-én. Ezen a napon az euró árfolyama 318,89 forintról 322 forint fölé, a dollár árfolyama 272 forintos sávból 277 forintra, a japán jené 2,3100 sávból 2,3623 forintra ugrott. A forint gyengülésének oka vélhetően az volt, hogy a svájci központi bank eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét. MTI Fotó: Kovács Tamás

Illusztráció - MTI Fotó: Kovács Tamás



Ugyanakkor, ha a fogyasztónak a kedvezmények levonását követően mégis visszajár további pénzösszeg, akkor nemcsak azt, de az általa befizetett tízezer forintos díjat is visszatéríti a pénzügyi intézmény - mutatott rá az MNB. Nem kell megfizetnie a díjat a fogyasztónak akkor, ha igazolja, hogy a végtörlesztés érdekében forint alapú hitelkiváltó kölcsönszerződést kötött.

Az MNB korábban hangsúlyozta: a már visszafizetett kölcsönök esetében, ahol a szerződés nem a kedvezményes végtörlesztéssel, hanem egyéb módon szűnt meg, az elszámolás automatikusan, az elszámolás általános szabályai szerint történik. Az erről szóló értesítő leveleket a pénzügyi intézmények külön kérés nélkül küldik meg volt ügyfeleik részére.

A jegybank által a piaci szereplőktől bekért adatok szerint a pénzügyi intézmények áprilisig mintegy 1,703 millió - élő vagy már megszűnt - ügyfélszerződésnél küldenek ügyfélértesítőt és számolnak el. Ez a szám nem tartalmazza a korábban kedvezményesen végtörlesztett mintegy 170 ezer hitelt, amelynél az elszámolás nem automatikus.

Az MNB szerint márciusban összességében mintegy 237 ezer, áprilisban pedig mintegy 1,465 millió szerződésnél történhet meg az elszámolás. A hitelintézetek, a törvény által előírt módon tértivevényes levélben postázzák az értesítőket. Néhány bank érintett szerződései harmadánál-negyedénél már márciusban teljesíti az elszámolást. A nagyobb ügyfélállománnyal rendelkező bankok ezt hetente azonos nagyságú ügyfélkörre bontva, ütemezve teszik meg a jövő hónap végéig.