Porból lettünk, fává leszünk?

Tudna válaszolni arra, hogyan szeretne búcsúzni a földi léttől? A legtöbbünket nem ez foglalkoztatja, Editet, Katalint és Nikolettet viszont igen. Ők az úttörői több olyan urnás, alternatív temetkezési formának, amelyek nemcsak ember-, de környezetbarát megoldások is.

Lélekhajó

Götze Edit, a Lélekhajó Temetkezés tulajdonosa azt mondja, nem tudja elképzelni, hogy egy koporsóban fogják eltemetni, a kukacokat, meg azt a borzalmat, ami ezzel jár, úgyhogy próbált valami mást kitalálni. Edit álma a bibliai „porból lettünk, porrá leszünk” gondolat és annak környezetbarát megvalósítása volt. Mivel itthon nem talált lebomló urnát, utánajárt honnan tudná beszerezni. Régebben is volt hajós temetés – mondja -, de nem igazán voltak ehhez megfelelő urnatípusok, amelyek lebomlóak és a környezetre nem károsak. Ezek forgalmazását kezdték el tehát négy évvel ezelőtt, és e köré épül mostanra már egy szolgáltatáscsomag – magyarázza. Ma már a szórópárnától kezdve, a himalájai sóurnán át a szóróhengerig számtalan ökológiailag megfelelő temetkezési formát kínálnak.

Koporsó kontra papírdoboz

Ám hiába egyre nagyobb az igény a fogyasztók részéről, a temetkezési szakma ellenáll, hiszen, ha a sírhelyet nem tudják értékesíteni, a temető fenntartása sokkal költségesebb – magyarázza a cégtulajdonos. A temetkezés ugyanis, bármilyen profán megközelítés ez, üzlet is, és sokkal többet lehet keresni egy koporsón, mint egy papírdobozon. Az ökoszemlélet azonban egyáltalán nem áll távol a magyaroktól.

Porból lettünk, fává leszünk?

Fél éve jelent meg hazánkban egy új biournás temetkezési forma, amely villámgyorsan népszerű lett. Hogy mitől bio, mitől öko? Attól, hogy száz százalékban lebomlik, tehát, ha az elültetés után nedvességet kap, három-négy hét alatt teljesen lebomlik – magyarázza már Mittly Nikolett, a Bios-ura tulajdonosa. A termék kitalálói ráadásul azt ígérik, hogy halálunk után fává válhatunk, és az újjászületés gondolata - valljuk be - csábító. A cég jelenleg Magyarországon három fafajtával forgalmazza termékét: juharral, kőrissel és a ginko bilobával. Sokan ugyanis a gyümölcsfákat kicsit morbidnak tartják, de lehetséges ez is. A biournába tehetünk gyümölcsfamagokat is. Ez azonban több odafigyelést, több törődést igényel.

Élet a halál után

No, de lássuk, hogy milyen az élet a halál után, vagyis hogyan válhatunk fává? Van egy alsó kapszula, ebbe kerülnek a hamvak, a felső kapszula pedig egy tasak, amely több magot tartalmaz, így biztos, hogy valamelyik kinő. Van egy speciális kókuszhéjas földkeverék, és egy szintén speciális vízzáró réteg is, előbbi a csírázást segíti elő, utóbbi pedig megakadályozza, hogy a hamvak savassága idő előtt megölje a magokat - magyarázza Mittly Nikolett. Ezeket az összetevőket el kell keverni azzal a földdel, ahová az elhunyt hamvait el szeretnénk helyezni. Az öntözés hatására aztán megkezdődik az urna lebomlása, és kihajtanak a csírák. Mire pedig lebomlik az urna, a hamvak savas kémhatása is megszűnik, a magonc gyökerei pedig megerősödnek, és elég erős lesz, hogy ne pusztuljon el, eggyé váljon a hamvakkal, így lesz élet az élet után, és így válunk fává.

Dunaújváros vevő lenne

A dunaújvárosi köztemető üzemeltetőjének is megtetszett a biourna gondolata, egy ilyen fás temetéssel szerinte csökkenne az elhanyagolt sírok száma is. Szabóné Palkovics Katalin azt mondja, a mai világban már sok gyerek nem ott él, ahol a szüleik, tehát mód sincs arra, hogy gondozzák a sírokat. Itt viszont - hangsúlyozza -, ezt nyugodtan elfelejthetik, tehát ebből a szempontból is egy nagyon praktikus megoldás a biourna. Katalin egyébként már arról tárgyal a városvezetőkkel, hogyan lehetne tavasztól parcellákat kialakítani a fás temetéseknek, ami jó példa lehetne arra is: hogyan fér meg egymással a temetőfenntartói érdek, és az ökoszemlélet. Katalin azt mondja, vállalnák a gondozást az eredés időszakában, amíg olyan csemete nem lesz, amivel nem történhet a későbbiekben baj.

A spanyoloknak bejött

Eddig egyébként már több tízezer magot ültettek el Spanyolországban. Ott egyébként annyira népszerű a biourna – egyébként az ára miatt is – hogy a virág- és dizájnboltokban is megvásárolható. Ők így egyeztetik össze a tradíciót és az ökoszemléletet.