Az Európai Unióval foglalkozó pályázatokat díjazott az Országgyűlés és a KKM

Az Európai Unióval és Magyarország uniós tagságával kapcsolatos pályázatokat díjazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A Parlamentben pénteken tartott díjátadón Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa - akinek még minisztersége alatt írták ki a pályázatot - azt mondta: húsz évvel ezelőtt, amikor nem volt az ország az unió tagja, az volt a legfőbb feladat, hogy bekerüljünk a közösségbe. Most, hogy a tagjai vagyunk, az a feladat, hogy megtaláljuk a nemzeti érdekeket és ehhez partnereket állítsunk magunk mellé - fogalmazta meg.

Az Európai Unióval kapcsolatos, egyetemistáknak kiírt pályázat díjátadója


Hozzátette, hogy egyes szakpolitikai kérdésekben e nemzeti érdek megfogalmazásában is segítséget nyújthatnak azok a pályázatok, amelyeket a főiskolai, egyetemi hallgatók benyújtottak.

A Magyarország és a közép-európai térség az Európai Unióban, az Európai Unió a világban címmel főiskolásoknak és egyetemistáknak meghirdetett pályázatra harminchárom pályamű érkezett.

Kövér László és Navracsics Tibor összesen öt pályamunkát díjazott, ezek az unió intézményi változásairól, az egységes piac jelentőségéről, a fejlesztéspolitikáról, a kisebbségek nyelvhasználatáról, illetve agrárpolitikáról szóltak.