Ezért utasított el az NVB öt népszavazási kezdeményezést

Hét népszavazási kezdeményezésből ötöt elutasított szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. Patyi András, a testület elnöke a Ma reggelben elmondta, hogy miért.

Hét népszavazási kezdeményezésből ötöt elutasított szerdai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság. A két hitelesített kezdeményezés a civilek által március 15-én bejelentett kérdések közé tartozik. Az egyik a tankötelezettségről, a másik a gazdasági kamarai hozzájárulási díj fizetéséről szól. Ezek az első kérdések, amelyeket az új népszavazási törvény hatálybalépése óta az NVB hitelesített.

A népszavazási kérdések hitelesítésénél első lépésként azt vizsgálják, hogy alkotmányos szempontból megengedhető azok felvetése, vagyis a kezdeményezők elkezdhetik-e azokra a támogató aláírások gyűjtését - mondta el  Nemzeti Választási Bizottság elnöke a Ma reggelben.

Elutasított a bizottság azt a kérdést, amely tanulmányi ösztöndíjat biztosított volna az önköltséges felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók számára. Patyi András ezt a kérdést is hitelesítésre javasolta, de a testületben többségbe került az az álláspont, hogy a kérdés nem elég egyértelmű. A feltett kérdésnek ugyanis a választók számára is egyféleképpen, egyértelműen megválaszolhatónak kell lenni, a törvényalkotóknak pedig tudniuk kell, hogy a kérdés kapcsán terheli-e őket jogalkotási kötelezettség, és ha igen, akkor milyen - magyarázta a szakember.

A NVB tagjainak többsége úgy vélte, a kérdés nem egyértelmű abból a szempontból, hogy az önköltséges hallgatók ma is kaphatnak kedvezményt az önköltségből, így nem tudni, hogy arra irányul-e hogy szűnjön meg a kedvezmény és kapjanak ösztöndíjat, vagy amellett kaphassanak tanulmányi ösztöndíjat is. Az is felmerült, hogy mindez a költségvetést is érintheti, így nem tartható népszavazás  - tette hozzá.

A koncessziós díjakon keresztül a költségvetést érintő kérdés volt az is, amely az állami monopólium megszüntetését célozta a dohánytermékek kiskereskedelmében, az ilyen esetekben pedig az alaptörvény nem engedi népszavazás kiírását - mondta el az NVB elnöke.

Az orvosi szakmai kollégiumok betegségek kezelésére összeállított irányelveinek törvénybe foglalását célzó kezdeményezést azért utasították el, mert azok a tudományos eredmények felhasználására alapulnak, amelyekben csak az adott tudomány művelői hozhatnak döntéseket, így azok nem tartoznak az Országgyűlés hatáskörébe - hangsúlyozta Patyi András.

Az NVB egyhangú döntéssel nem hitelesítette azt a kérdést sem, amely azonos feltételeket szabott volna a látvány-csapatsportokra adható társaságiadó-támogatások és a kulturális intézményeknek juttatható támogatások esetében. A kérdés egyrészt a társasági adót érinti, az alaptörvény szerint pedig központi adónem tartalmáról sem lehet népszavazást tartani, másrészt pedig nem volt egyértelmű, hogy melyik szabályozásnak kell vonatkoznia a másikra.

Nem hitelesítette a testület azt a kérdést sem, amely arra irányult, hogy a közpénzből és az uniós forrásokból megvalósítandó kiemelt beruházásokat ne lehessen kivonni a közbeszerzési szabályok alól. Az NVB szerint ez a kérdés sem volt egyértelmű, mert azt sugallta, hogy ezeket a beruházásokat ki lehetne vonni a szabályok alól. Ráadásul két kérdés fogalmazódott meg benne: egyrészt a közpénzekre, másrészt az EU által biztosított forrásokra vonatkozó - mondta el Patyi András.