A másodpilóta vélhetően szándékosan pusztította el a gépet

A Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótája vélhetően szándékosan pusztította el a repülőgépet, de a hatóságoknak nincs okuk terrorcselekményt feltételezni - közölte a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész.

Brice Robin sajtótájékoztatóján közölte: a másodpilóta egyedül irányította a repülőt a katasztrófa bekövetkeztekor, ő volt az, aki a gép végzetes süllyedését előidézte. A 28 éves német másodpilóta, Andreas Lubitz bár egy szót sem szólt ezalatt, de végig normálisan lélegzett, nem vesztette el eszméletet - mondta Robin a pilótafülke kommunikációját rögzítő fekete doboz felvételeire hivatkozva.

Ugyanakkor azt is közölte, hogy a másodpilótának nem voltak ismert terrorista kapcsolatai, nincs ok terrorcselekményre gyanakodni. Az ügyész leszögezte, hogy nem hajlandó információkat szolgáltatni a pilóták vallásáról és etnikai hovatartozásáról, mivel ezeket nem tartja lényegesnek a nyomozás szempontjából. A másodpilóta utáni nyomozást a német hatóságok veszik át - mondta.

A felvételek tanúsága szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből, vélhetően a mellékhelyiségbe. Amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta szándékosan nem nyitotta ki az ajtót. A becsapódás előtti percekben dörömbölés hallatszott a pilótafülke ajtaján és a süllyedést jelző riasztók is megszólaltak, de a másodpilóta egy szót sem szólt. Az utasok a felvételek szerint csak röviddel a becsapódás előtt kezdtek el sikoltozni.

"Azt hiszem, az áldozatok csak az utolsó pillanatokban ébredtek rá", hogy mi történik - mondta az ügyész. S hozzátette: az áldozatok hozzátartozóit már a mostani nyilvános bejelentés előtt tájékoztatták a nyomozás állásáról, de "nehezen hiszik el" a hatóságok megállapításait.

A német Lufthansa tulajdonában lévő Germanwings diszkont légitársaság Barcelonából Düsseldorfba tartó Airbus A320-as gépe fedélzetén 150 emberrel - 144 utassal és 6 tagú személyzettel - csapódott az Alpok hegyvonulatainak Franciaország déli részén. A gépnek 72 német és 51 spanyol, három amerikai, továbbá két-két ausztráliai, argentínai, iráni és venezuelai, valamint egy-egy angol, holland, kolumbiai, mexikói, japán, dán, belga és izraeli utasa volt.

A gép egy perccel azután, hogy elérte a 38 ezer lábas (11 500 méter) utazómagasságot a Földközi-tenger fölött, gyors süllyedésbe kezdett, de folytatta útját Düsseldorf felé. A süllyedés mértéke 3-4 ezer láb (mintegy ezer méter) volt percenként. Az Airbus A320-as tíz perccel a süllyedés megkezdése után 6800 láb (2 ezer méter) magasságban tűnt el a radarról, és végül nagyjából 1500 méter magasban csapódott neki egy hegyláncnak.

Arra a kérdésre, hogy a másodpilóta öngyilkosságot követett-e el, Brice Robin ügyész azt mondta: "Azok az emberek, akik öngyilkosságot követnek el, általában egyedül teszik ezt. Ezt nem nevezném öngyilkosságnak."

Az ügyész beszámolója szerint a másodpilóta eleinte udvarias hangnemben kommunikált a kapitánnyal, de amikor a kapitány elkezdett a tervezett düsseldorfi leszállás részleteiről beszélni, kurtán kezdett válaszolni neki. Az ügyész szerint az még nem világos, hogy a másodpilóta előre tudta-e, hogy a kapitány el fogja hagyni a pilótafülkét.

A gép második fekete dobozát, ami a repülési adatokat tartalmazza, még keresik. Az áldozatok azonosítása már megkezdődött.

A németországi Montabaurban, Lubitz szülőhelyén az AP hírügynökségnek a férfi ismerősei azt mondták, a másodpilóta nem mutatta depresszió jeleit. "Boldog volt, hogy a Germanwings-nél dolgozott, és minden rendben volt vele. Jó benyomást keltett" - mondta Peter Rücker, annak a vitorlázóklubnak az egyik tagja, ahol Lubitz először repülni tanult. Rücker csendes, de barátságos embernek írta le Lubitzet.

A másodpilóta tizenéves korában szerzett vitorlázórepülőre érvényes engedélyt, és egy szakközépiskola elvégzése után lett a Lufthansa pilótatanonca. A Lufthansa közlése szerint a másodpilóta 2013 szeptemberében csatlakozott a Germanwings légitársasághoz, és azóta mindössze hatszázharminc órát repült. Korábban Carsten Spohr, a Lufthansa elnöke mindkét pilótáról azt mondta, hogy "tapasztaltak és jól kiképzettek" voltak.

 Lufthansa: nem tudni a pilóta motivációját


A Lufthansa szerint egyelőre csak találgatnak arról, hogy mi lehetett a Germanwings Airbus A320-asát az Alpoknak vezető másodpilóta tettének motivációja.

Carsten Spohr, a Lufthansa vezérigazgatója ezt azok után mondta Kölnben sajtótájékoztatón, hogy a balesetet vizsgáló marseille-i ügyész közölte, a kedden Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótája vélhetően szándékosan pusztította el a repülőgépet.

Mint mondta, továbbra is megbíznak a pilótaképzési és kiválasztási programjukban, amelyen a fiatal pilóta is átesett és minden vizsgát teljesített. A pilóta Bremenben és Phoenixben járt képzésre, először légi utaskísérőként dolgozott, hogy ebből fizesse pilótaképzését. Ezt 2008-ban elkezdte, majd több hónapra abbahagyta, végül 2013-ban kapta meg a szakszolgálati engedélyét A320-as Airbusokra. A képzés folytatásakor ismét átesett a szükséges vizsgálatokon, de mindent rendben találtak - tette hozzá. Kérdésre válaszolva azt mondta, nem tudják, hogy miért hagyta abba a képzést.

Carsten Spohr hangsúlyozta: legrosszabb álmukban sem gondolták volna, hogy bármelyik pilótájuk ilyet tesz és nem gondolták, hogy ez kivitelezhető. A kiválasztás során nem csak a fizikai és kognitív képességeit, de pszichológiai állapotát is vizsgálják a jelentkezőknek. Közölte továbbá, minden pilótájukban teljes mértékben megbíznak.

A vezérigazgató elmondta, 2001. szeptember 11-e óta a pilótafülke ajtaját kívülről nem lehet kinyitni, egy hétszámjegyű kód beütése után jelzés érkezik a pilótafülkébe, és onnan lehet kinyitni az ajtót. Ezt a kódot azonban a kapitány nem ütötte be. Mielőtt a kapitány kiment volna a fülkéből, átadta az irányítást az elsőtisztnek a "you have control" utasítással.

Angela Merkel szerint "minden elképzelést felülmúlnak" a másodpilótáról szóló hírek

Angela Merkel csütörtöki berlini sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a francia és német hatóságok megállapításai a szerencsétlenségről "minden képzeletet felülmúlnak". Az ügy háttere még nem ismert teljes egészében, ezért nagyon fontos, hogy a vizsgálat folytatódjon és minden vonatkozásra kiterjedjen - mondta a német kancellár.

Hangsúlyozta: a német hatóságok minden lehetséges segítséget megadnak a körülmények feltárásához. "Tartozunk ezzel mindazoknak, akik életüket vesztették a keddi katasztrófában, és hozzátartozóiknak, akik most rettenetesen szenvednek" - mondta Angela Merkel.