Ők kapják idén a matematikai Nobel-díjat

John Forbes Nash amerikai és Louis Nirenberg kanadai matematikus kapja idén a matematikai Nobel-díjként is emlegetett norvég Abel-díjat.

A 86 éves Nasht és 90 éves Nirenberget "a nemlineáris parciális differenciálegyenletek elméletéhez való átütő és termékeny hozzájárulásukért és az elmélet geometriai elemzésekben való felhasználásáért" díjazzák a zsűri szerdai közlése szerint.

Nash, aki 1994-ben a játékelmélet területén tett felismeréseiért gazdasági Nobel-díjat kapott, a filmek kedvelői előtt sem ismeretlen. Az Egy csodálatos elme című hollywoodi film Nash élettörténete alapján készült 2011-ben, Russell Crowe főszereplésével.

Nash és Nirenberg az 1950-es években nagy hatással volt egymásra, még ha nem is dolgoztak együtt. Nash életét a kutatásnak szentelte a Princeton Egyetemen és a Massachusettsi Műegyetemen. Nirenberg a New York-i Egyetem Courant Matematikai Intézetében dolgozott. "Mindketten a matematika óriásai a 20. században" - méltatta a norvég zsűri a díjazottakat.

A hatmillió norvég koronával (mintegy 208 millió forinttal) járó Abel-díjat V. Harald norvég király adja át Oslóban május 19-én. Az elismerést, mely a világ egyik legjelentősebb tudományos kitüntetése, Niels Henrik Abel (1802-1829) norvég matematikus emlékére alapították 2002-ben, hiányt pótolva, mert az 1895-ben alapított Nobel-díj a matematikusokat nem jutalmazza.

A kitüntetést 2003-ban ítélték oda először, 2005-ben a magyar származású amerikai Peter D. Lax, 2012-ben pedig Szemerédi Endre magyar matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézete és az amerikai Rutgers Egyetem tudósa kapta.