Kiszorítják a papírt az e-könyv-olvasók?

Felmérés szerint Európában az elmúlt évben 40 százalékkal nőtt az e-könyv-olvasók piaca, világszerte pedig a növekedés üteme elérte a 20 százalékot. A trend a magyar piacon is érvényesül.

A közeljövőben nem várható jelentős változás az e-könyv-olvasók külső megjelenésében. Az e-könyv-piac növekedése ellenére mégis mintha ragaszkodnánk a papírhoz, a könyv formájához vagy akár illatához.

A KSH adatai szerint 2012-ben a digitális könyvek, valamint az e-könyvek forgalma meghaladta a félmilliárd forintot hazánkban. Ez a szám 2013-ra már 862 millió forintra nőtt.
Hallgassa meg összeállításunkat!

 

Péterfi Rita olvasásszociológus, a Pest Megyei Könyvtár munkatársa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy hazánkban elsősorban a szerzői jogokat illetően merülnek fel kérdések a könyvek letöltésével kapcsolatosan. Hozzátette, hogy vannak megoldásra váró technikai problémák is. Az olvasásszociológus szerint a legfontosabb maga az olvasás. Megfér mind a két lehetőség egymás mellett, az élethelyzet és a körülmény határozza meg választásunkat – mondta.

Farkas István e-blogger szerint a hiánygazdaság szülte a magyar e-könyv piacot másfél évtizeddel ezelőtt. Könnyebben és bármikor elérhető, többek között például a gyengén látók vagy a határon túliak számára is – fűzte hozzá a műsorban. Megjegyezte, hogy az e-könyvek olcsóbbak, mint a papíralapú társaik: hiszen az első példány előállítása után a többszörözés ingyen van. Farkas István azt mondta, hogy az e-könyv megjelenése átrendezi a piacot, de a papírkönyvek presztízse nőni fog. „A tévé nem ölte meg a színházat, a DVD sem a mozit” - mondta.

Nyáry Krisztián író szerint is az élethelyzet határozza meg azt, hogy melyik platformot választja az olvasó. Hozzátette, hogy a két platform olvasói nem konkurenciái egymásnak, hanem inkább erősítik egymást. Kiemelte, hogy felnőtt egy generáció, amelynek a digitális betű vált elsődlegessé.