Kalanderdőt alakítottak ki a Deseda-tónál

Tanösvényeket, erdei tantermet, játszótereket, tornapályát, madármegfigyelőt építettek európai uniós forrásból a Kaposvárhoz közeli Deseda-tavat övező arborétumban és parkerdőben - tájékoztatta a Somogy megyében 80 ezer hektárnyi állami tulajdonú földért, a megye erődterületeinek mintegy feléért felelős SEFAG Zrt. az MTI-t.

A több mint 17 ezer hektáron 130 millió forintból megvalósuló Kalanderdő fejlesztése során a kivitelezők tájba illeszkedő, természetes anyagokat használtak fel, a tanösvények mentén számos tájművészeti (land art) alkotást, valamint a környék élővilágát, Kaposvár és a megye leghíresebb személyiségeit bemutató információs táblákat helyeztek el, azokra a vakok tájékozódását segítő Braille-írásos felirat is került.

A környék kerékpárral is bejárható, s kialakítottak egy "guruló" tanösvényt is a mozgásukban korlátozott, kerekes székkel kirándulók, illetve a kisgyermekes családok számára.

A változatos élővilágú, több mint negyven éve egy völgyzáró gáttal felduzzasztott 8 kilométer hosszú, 245 hektáron elterülő Deseda-tó Magyarország leghosszabb mesterséges tava. A túrázók, horgászok és strandolók által egyaránt kedvelt tónál kialakított, áprilistól birtokba vehető Kalanderdő a tervezők szándéka szerint egyaránt szolgálja a kikapcsolódást és a környezeti nevelést.

Az érdeklődők a www.desedakalanderdo.hu oldalon is tájékozódhatnak a látnivalókról és a különböző szolgáltatásokról.