Külön munkacsoport felügyeli a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében indított nyomozást

A Hungária Értékpapír Zrt. ügyében indult nyomozás felügyeletére három ügyészből álló munkacsoportot alakított kedden a Pest megyei főügyész - erősítette meg Gyugyi Csilla, az ügyészség szóvivője az MTI-nek.

Az origo.hu írt arról, hogy bár a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében eddig is fokozott ügyészségi felügyelet mellett nyomoztak, kedden külön munkacsoport is alakult, hogy a nyomozás felügyeletét az eddiginél is hatékonyabban lássák el. Az Origo cikke szerint ez azt jelenti, hogy az ügyész havonta, de akár gyakrabban is megkérdezheti: éppen hol tart a nyomozás, és utasítást is adhat a nyomozóknak.

Még a nyomozás elején járnak, tartanak a tanúkihallgatások és folyik az újabb bizonyítékok beszerzése. Még nem tudni, meddig húzódik az ügy - írta a portál, de mint kiemelték: azt az első gyanúsítotti kihallgatástól számítva legkésőbb két éven belül be kell fejezni.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-vel azt közölte: a munkacsoport felállítására azért van szükség, mivel bonyolult az ügy és szorít a nyomozási határidő. Ez az intézkedés segíti azt, hogy időben és érdemben be tudják fejezni a nyomozást. Az ügyészségi szóvivő azt is elmondta, hogy a főügyész főként gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó ügyészek közül választotta ki a munkacsoport tagjait. Számukra ez pluszfeladatot jelent, eddigi ügyeikkel továbbra is foglalkoznak - tette hozzá a szóvivő.

A Magyar Nemzeti Bank március 6-án közölte, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél észlelt szabálytalanságok miatt előző este részlegesen felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB feljelentése alapján sikkasztás gyanúja miatt indított eljárásban négy embert vettek őrizetbe a rendőrök.

A Budakörnyéki Járásbíróság március 8-án három gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett, negyedik társukkal szemben pedig - az ügyész indítványának megfelelően - lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A kényszerintézkedések elrendelésekor a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, a társadalomra veszélyességére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozott a bíróság.

Előzőleg több sajtóorgánum is arról számolt be, hogy a rendőrség gyanúja szerint 300 millió forintos sikkasztást követtek el a gyanúsítottak.