Soltész: Könnyebbé válik az adományok eljuttatása Kárpátaljára

Könnyebbé és gyorsabbá válik az adományok eljuttatása Kárpátaljára, illetve a Kárpátokon túlra - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az ukrán nemzetiségi vezetőkkel folytatott tárgyalások után tartott sajtótájékoztatón hétfőn, Nyíregyházán.

Soltész Miklós elmondta, azoknak a magyar és ukrán rászoruló családoknak szeretnének segíteni, akiket az ukrán konfliktus közvetlenül érintett a Kárpátok mindkét oldalán.

Az itthon összegyűjtött, nagyobb mennyiségű élelmiszer-, gyógyszer- vagy ruhanemű-szállítmányokat a jövőben egyszerre, konvojban juttatják majd át a határon, így az adományok gyorsabban jutnak el az ottani, az elosztást végző szervezetekhez - közölte Soltész Miklós.

Az államtitkár hozzátette: a magyarországi karitatív szervezetek adománygyűjtést indítottak, a szállítmányokat várhatóan a következő hetekben juttatják el Ukrajnába.

Soltész Miklós közlése szerint a Katolikus Karitász, a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Baptista Szeretetszolgálat saját területén gyűjti az adományokat, amelyeket összesítve, egyszerre szállítanak ki a kárpátaljai, illetve a Kárpátokon túl élő családokhoz. Elsősorban élelmiszert, illetve jó állapotban lévő ruhaneműt várnak az adományozóktól.

Az ukrán nemzetiségi vezetők, valamint konzulok közbenjárásával sikerült az ukrán hatóságokkal a segélyszállítmányok gyorsabb célhoz érkezéséről egyeztetni. Ezek az adományok nem fognak állni a határon, hanem egyből eljutnak a kiosztást végző kinti szervezetekhez - mondta az államtitkár.

Vaszil Visivanyuk tiszteletbeli magyar konzul a sajtótájékoztatón elmondta, a rászoruló családok, a konfliktusban megsebesült katonák, illetve családtagjaik újabb segítséget kapnak Magyarországtól arra, hogy kilábaljanak a bajból. A konzul közlése szerint az adományok az Ivano-Frankivszkban létesített nagy elosztó központon, illetve a kijevi koordinációs központon keresztül jutnak el szükséget szenvedőkhöz.

A Magyarországon élő ukránok a saját lehetőségeikhez mérten próbálnak segíteni Ukrajnában élő honfitársaikon, vagy a rehabilitációra oda érkező sebesült katonákon - közölte Kravcsenko György, az Ukrán Országos Önkormányzat elnöke.

Hozzátette, csak Ivano-Frankivszk megyében jelenleg 15 ezer donyecki menekült él, akinek gyakorlatilag semmije sincsen, így nekik bármilyen külső segítség akár életmentő is lehet.