Megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása

A Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezésére megkezdődött az új jövedéki törvény kidolgozása, a törvényjavaslat várhatóan 2016 tavaszára készülhet el - közölte az NGM jövedéki és ökoadók osztályának vezetője.

Demeter Zsuzsa a jövedéki törvény modernizálásának szükségességéről az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka albizottságának pénteki ülésén beszélt a testület tagjainak és a meghívott szakembereknek.

Az NGM osztályvezetője a jövedéki törvény megalkotását azzal indokolta, hogy a most hatályban lévő jogszabályt módosításokkal már nem lehet korszerűbbé tenni. Az új jövedéki törvény keretjellegű lesz és a jelenlegi törvénynél egyszerűbben és átláthatóbban szabályozza majd a területet - mondta.

Demeter Zsuzsanna kiemelte: a most érvényes jövedéki törvény újragondolását, korszerűsítését az indokolja, hogy az érvényben lévő jogszabály túlzottan részletesen szabályoz, ami nehézkessé teszi az alkalmazást. Ezért egyszerűbb, átláthatóbb, egyszerűbben alkalmazható törvényre van szükség.

Jelezte: a kodifikáció során arra is tekintettel kell lenni, hogy az új jövedéki törvény más jogszabályok alkalmazását is érinti, A jövedéki törvényre ugyanis 72 jogszabály hivatkozik. Beszélt arról is, hogy az új jövedéki törvénnyel kapcsolatos egyeztetések már megkezdődtek, példaként említette a Földművelésügyi Minisztériumot és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsát (HNT).

Gál Péter, az FM eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára örömét fejezte ki, hogy az új jövedéki törvény teljesen új szemléletű lesz,  jobban figyelembe veszi majd a hatálya alá tartozó egyes ágazatok sajátosságait. A tárca álláspontja szerint az esetlegesen meglévő párhuzamos rendszereket - mind a bor-, mind pedig a pálinka termékpályán - egységesíteni kell. Továbbá fontosnak tartotta a kisüzemi tevékenység egyszerűbb külön szabályzását.

Font Sándor, az albizottság elnöke az olasz borimport ismételt erősödésére hívta fel a figyelmet, jelezve, hogy ez jelentősen zavarhatja a magyar piacot. A Magyarországra behozott olasz folyóbor mennyisége 2013-ban több, mint 500 ezer, 2014-ben több, mint 300 ezer, az idei év március közepéig pedig mintegy 50 ezer hektoliter volt.