A betegbiztonságról tanácskoznak

A betegbiztonságról tartanak eszmecserét három napon át a fővárosban: az I. betegbiztonsági konferencián a szakemberek az egészségügy különböző szakterületeit érintve több szekcióban hallgathatnak meg előadásokat.

A Magyar Betegbiztonsági Társaság és a Semmelweis Egyetem I. számú Sebészeti Klinikája szervezésében március 19-én kezdődött konferencia témái érintik többek között a gyógyszerelési hibákat, elhangzik előadás az allergia, a betegpanaszok és jogvédelem, a dokumentumkezelés, a diagnosztikai hibák és az ápolásmenedzsment témakörében is.

Baranyai Zsolt, az MTB elnöke, klinikai főorvos szerint a betegbiztonság alapvető szemléleti változást igényel. Lényeges annak a ténynek az elfogadása, hogy az egészségügyi ellátások során óhatatlanul hibák adódhatnak. Hozzátette: világméretű problémáról van szó. Úgy vélekedett, az alapvető probléma, hogy Magyarországon - mint csaknem mindenütt a világon - a jelenlegi gyakorlat nem ösztönzi az egészségügyi személyzetet a hibák feltárására, hanem arról győzi meg őket, hogy tartsák őket titokban.

A konferencia elsődleges célja, hogy a témában nyílt eszmecserét kezdeményezzen, ezzel elősegítve az egészségügyi rendszerben a minél hatékonyabb betegbiztonság eléréséhez szükséges változások felgyorsítását.