Kivonták a Fehér Ház adminisztrációs hivatalát az átláthatósági törvény alól

A washingtoni Fehér Ház kivonta a saját adminisztrációs hivatalát az információs szabadságról szóló törvény (FOIA) hatálya alól, hivatalossá téve azt a már George W. Bush elnök alatt is követett gyakorlatot, hogy az egyebek mellett az elnök levelezésével foglalkozó iroda elutasítja a beérkező közérdekű adatigényléseket - írta a USA Today című amerikai napilap.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint a lépés összhangban van azokkal a bírósági ítéletekkel, amelyek értelmében a főleg iktatással, adminisztrációval foglalkozó hivatalra nem vonatkozik az átláthatósági törvény. Az elnök e-mailes levelezésének archiválása is az adminisztrációs hivatal dolga - olvasható a lap március 16-i cikkében.

A USA Today szerint bár az utóbbi időszakban - George W. Bush egykori és Barack Obama jelenlegi amerikai elnök alatt is - az volt a gyakorlat, hogy az iroda elutasítja a hozzá beérkező közérdekű adatkéréseket, a döntés időzítése sokakat meglepett, arra ugyanis az információszabadság napján, a kormányzati átláthatóságnak szentelt, úgynevezett Napfény héten (Sunshine Week) került sor.

A Fehér Ház többi egységével ellentétben, amelyek mindig is kívül estek a FOIA hatályán, az adminisztrációs hivatal az elmúlt harminc évben reagált a beérkező kérelmekre.

"Ez egy olyan hivatal, amely harminc éven keresztül a FOIA hatálya alá tartozott, azonban amikor politikailag kényelmetlenné vált, akkor úgy döntöttek, hogy többé nem vonatkozik rá az információs szabadságról szóló törvény" - mondta Tom Fitton, a Judicial Watch nevű konzervatív jogvédő csoport munkatársa.

Egy washingtoni szövetségi fellebbviteli bíróság 2009-es ítélete szerint az adminisztrációs hivatalra nem vonatkozik a FOIA, mivel csak adminisztratív támogatást nyújt az elnöknek, és ezáltal lényegében nincs független joghatósága.

A Fehér Ház arra nem adott magyarázatot, hogy miért vártak közel hat évet a bírósági döntés hivatalos alkalmazásával.