Tájékoztató a népszavazási kezdeményezésekről

A népszavazási kezdeményezések elbírálásának menetéről és az azonos tárgyú kérdésekről tett közzé tájékoztatót internetes oldalán a Nemzeti Választási Iroda.

Az NVI oldalán eddig is megtalálhatók voltak a népszavazással kapcsolatos tájékoztatók - több nyelven is -, ezt egészítették most ki az azonos tárgyú kérdésekre vonatkozó szabályokkal és a kezdeményezések elbírálásának folyamatábrájával.

Idén már eddig több népszavazási kezdeményezés érkezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), mint tavaly egész évben, a kérdések egy része pedig azonos tárgykört - a vasárnapi boltbezárást - érintette.

A www.valasztas.hu oldalon a Népszavazás menüpontban érhető el a tájékoztató, amely részletezi, ki kezdeményezhet népszavazást és a kérdést hogyan kell benyújtani. A tájékoztató ismerteti a magánszemélyek és a pártok által kezdeményezett népszavazások benyújtásához szükséges dokumentumokat, a kérdés hitelesítésének szabályait, az aláírásgyűjtés, ajánlás-ellenőrzés előírásait és a népszavazás elrendelésének feltételeit.

A tájékoztató új eleme az azonos tárgyú kérdésekre vonatkozó szabályok ismertetése. Ebben az áll: két kérdés akkor minősül azonos tárgyúnak, ha az Országgyűlés a kérdések alapján ugyanazon konkrét jogviszonyt ugyanolyan módon vagy egymástól eltérő módon lenne köteles szabályozni.

"Fontos, hogy az azonosság nem két kérdés szó szerinti megegyezését vagy teljes mértékű ellentétét, inverzét jelenti. Azonos tárgyú kérdések esetében a szabályozandó tárgykör tekintetében áll fenn az azonosság" - áll a tájékoztatásban. Az ismertető szerint a törvény az elsőként benyújtott kérdésnek ad elsőbbséget, védettséget, és újabb kezdeményezés csak az első kezdeményezés meghiúsulását követően, illetve - érvényes és eredményes népszavazás esetén - a népszavazás hároméves kötőerejének elteltével nyújtható be.

A www.valasztas.hu oldalon folyamatábrán mutatja be az NVI, hogy az elsőként benyújtott népszavazási kezdeményezés - az ugyanabban a tárgyban párhuzamosan futó kezdeményezések elkerülése végett - meddig élvez védettséget.