Az LMP visszaadná a szakszervezeti jogosítványokat a rendvédelmi szerveknél

Az LMP a rendvédelmi szervek szakszervezeti jogosítványainak visszaadása nélkül nem tartja támogathatónak a hivatásos állományúak szolgálati jogviszonyát újraszabályozó előterjesztést.

Schiffer András társelnök szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a 2011-ben elvett szakszervezeti jogosítványokat kell visszaadni a honvédelmi és rendvédelmi szerveknél. Szerinte a kormányzat szándékosan sorvasztja el a közszféra érdekképviseleti lehetőségeit.

Fontosnak tartotta, hogy az érintettek körében is megszűnjön a dolgozói szegénység, de azt is, hogy a gyesről, gyedről visszatérők számára is megfelelő életpályát nyújtson az előterjesztés. Mint mondta, számos esetben van szükség a szakképzett nők munkájára a rendőrségnél; ezek között említette a gyermekbántalmazásos eseteket.

Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati és rendészeti szakszóvivője azt mondta: az életpályamodell bevezetését össze kell kötni a teljes rendőrségi struktúra átalakításával, a központi és a közösségi rendőrség szétválasztásával. Ha csak szabadidővel kompenzálható a túlmunka, a rendőrök a létszámhiány miatt végül pluszjuttatás nélkül lesznek kénytelenek többletmunkát vállalni, ezért garancia kell a kormánytól a létszámbővítésre - jelentette ki amellett érvelve, hogy nem a forrásokhoz kell rendelni a feladatokat, hanem fordítva.