Nem ítélte el az ellenzék az Orsós Róbertet bíráló cikket

A parlamentben is téma volt hétfőn az M1 cigány származású híradósa, Orsós Róbert, akiről azt írta a hvg.hu, hogy neki a köztévé után csak a közmunka marad. Rogán Antal azt mondta: a hírportál minden határon túlment. A Fidesz frakcióvezetője nyílt cigányozásnak nevezte, amit a hvg.hu írt. Az ellenzéki pártok nem ítélték el a történteket.

A Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlésben ítélte el a hvg.hu vasárnapi írását. "A nemzeti ünnepen volt egy portál: a hvg.hu, amely azt gondolom, hogy minden határon túl ment, amikor egyébként egy cigány származású tudósítóját a köztelevíziónak nagyon durván és méltatlanul támadta meg - mondta Rogán Antal.

A hírportálon Tóta W. Árpád azt írta az MTVA egyik riporteréről, Orsós Róbertről, hogy nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos csak a közmunka marad.

Orsós Róbert a a netes bírálatokra reagálva a Híradónak azt mondta: az ő  családjában is vannak, aki közmunkásként dolgoznak, és az egyáltalán nem szégyen,  ugyanakkor sértőnek érzi Tóta W. Árpád írását.

"Ha arra gondolt az újságíró kolléga, hogy a közmunkások azok csak cigányok lehetnek, és a közmunkások azok cigányok, akkor ezt kikérem magamnak, mind a Magyarországi cigányság, mind a magyar emberek nevében. Abszolút büszke vagyok a származásomra. Azt üzenem azoknak cigány fiataloknak, akik próbálkoznak, tanulnak és dolgoznak, hogy tanuljanak és dolgozzanak tovább, és ne felejtsék el az álmaikat" - fogalmazott még vasárnap este a Híradónak.

Az ellenzéki pártok nem ítélték el a hvg.hu-n megjelent írást. Ehelyett többen a kormányt bírálták és a vasárnap indult új M1 hibáival indokolták, hogy Tóta W. Árpád gúnyolódott a roma újságírón.

Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke hétfőn a parlamentben a Híradónak azt mondta: ismeri Tóta W. írásait, és azokban még soha nem látott ilyen típusú utalást. Butaságnak tartja, hogy aki közmunkás, az cigány. Szerinte a két újságírónak kell ezt jogi úton elintézni.

A Magyar Liberális Párt elnöke, Fodor Gábor szerint nem volt szerencsés az új M1 indulása, és szerint a publicista csak poénkodni akart a folyamatos bakikkal teli műsoron.

A PM társelnöke, Szabó Tímea azt mondta: a közmunka nem csak a roma származású embereket érinti, hanem a kormány valós munkahely teremtési programjának hiányában csak közmunka létesül ma Magyarországon.

A hvg.hu azt írta: nem Orsós Róbert származását, hanem a munkáját kifogásolták.

A Híradó által megkérdezett jogi szakértő szerint, ha valaki úgy érzi, hogy jogsértés érte, több lehetősége is van elégtételt venni.

2012 óta maga az Alaptörvény is lehetőséget biztosít egy adott nemzetiséghez tartozóknak arra, hogy amennyiben ők úgy értékelték, vagy adott személy úgy értékelte, hogy jogsérelem érte, közvetlenül a bírósághoz fordulhasson - mondta az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója. Törcsi Péter szerint a sértő tartalom miatt panaszt lehet tenni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnál is.

Az MTVA az eset után jelezte: megteszi a szükséges jogi lépéseket a hvg.hu ellen.

A Fidesz frakcióvezetője azt kérte a média minden szereplőjétől, hogy utasítsák vissza a hvg.hu írását. Rogán Antal úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy egy hírportál akár nyíltan, akár burkoltan cigányozzon.

"Nem tartom helyes dolognak, hogy amikor a médiumok az egymás közötti háborút vívják, akkor a Magyar Televízió valamely cigány származású munkatársát egyébként olyan méltatlan és illetlen vádakkal illetnek meg, amelyek azt gondolom, hogy megengedhetetlenek. Tehát gyakorlatilag az egyik internetes portálon tegnap megjelent nyílt cigányozás, az szerintem egyértelműen visszautasítandó" - fogalmazott. Rogán Antal hozzátette: felháborítja, hogy mindez ráadásul azon a napon történt, amelyiken 167 évvel ezelőtt különféle nemzetiségek, függetlenül a hovatartozásuktól együtt harcoltak a magyar szabadságért.