Fontos változások jönnek a családi pótlékkal kapcsolatban

Április elsejétől kedvezően változik a családi pótlék igénylések menete. Sokkal gyorsabban lehet hozzájutni a támogatáshoz. Eddig csak a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságain és a kormányablakoknál lehetett igényelni, ezután már a járási hivataloknál is. A változás több ezer család számára teszi könnyebbé az ügyintézést.

Országszerte csaknem 1 millió 800 ezer gyermek után fizetnek a szülőknek családi pótlékot. Az állam ezzel járul hozzá a nevelés és iskoláztatás költségeihez.

A családi pótlék összege a gyermekek számától, a család szerkezetétől és a gyermek egészségi állapotától függ. Egy gyermek után 12.200 forintot utalnak, a legtöbbet a tartósan beteg gyermeket egyedül nevelő szülők kapják: nekik havonta 25.900 forint jár gyermekenként.

Április elsejétől csak annyiban változik az igénylés menete, hogy több helyen lehet már az igényeket benyújtani.

Ezután a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságai beolvadnak a kormányhivatalokba, így ott lehet igényelni a családi pótlékot, valamint a járási hivataloknál és a kormányablakoknál is. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár azt mondta: így hatékonyabb lesz az ügyintézés menete.

„Ez közel kétszáz új helyszínt jelent és nem kell most már a megyeközpontba utazni az érintettnek azért, hogy igényelje, hanem el tudja a járási központban is intézni. Tehát közelebb vittük a szolgáltatást az emberekhez. Fontos az, hogy attól, hogy bevezetjük ezt az új rendszert, mindenki meg fogja kapni minden havi járandóságát” – fogalmazott Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

2016. január 1-től a családi pótlék kifizetését óvodába járáshoz kötik. Azaz, csak az kaphatja meg a juttatást, akiknek a gyermeke rendszeresen jár óvodába, és nincs 20-nál több igazolatlan hiányzása.

A jogszabály alapján felmentés kérhető a 3 éves kortól való óvodába járás alól bizonyos feltételek mellett, de  a korábbiakhoz hasonlóan 5 éves kortól változatlanul kötelező az óvoda mindenkinek.