Orsós Róbert: büszke vagyok a származásomra

Az MTVA vezérigazgatója súlyos vétségnek tartja a HVG újságírójának kijelentését. A lap online felületén vasárnap délelőtt jelent meg egy bejegyzés „Orsós Róbert kapott már trafikot?” címmel, amelyben a szerző gúnyos stílusban arra kíván utalni, hogy az M1 munkatársa, ha megszűnne a közmédia, etnikai hovatartozása miatt csak közmunkát láthatna el – áll Szabó László Zsolt közleményében. Munkatársunk, Orsós Róbert kijelentette: büszke a származására.

Orsós Róbert négy éve dolgozik a Híradóban. A roma származású riporter a megújult M1-en azt a feladatot kapta, hogy élőben tudósítsa a csatorna nézőit a legfrissebb közlekedési helyzetekről.

A hvg.hu oldalon vasárnap megjelent írás szerzője, Tóta W. Árpád bejegyzésében azt kérdezte: Orsós Róbert kapott már trafikot? Majd úgy folytatta: Orsós Róbert nagy jövő előtt áll, már persze amíg ez a köztévé áll, mert utána sajnos a közmunka marad csak. Addig valaki intézzen neki gyorsan egy trafikot!

„Kijelenthetem, hogy nincs trafikom. A kérdés feltételét sem értem. Én a munkámat végzem. Riporter vagyok az MTVA-nál" – jelentette ki az M1 Híradóban Orsós Róbert. Kollégánk hozzátette: ami igazából sértő rá nézve, hogy Tóta W. Árpád azt írta: a nagy jövő addig áll előtte, amíg a köztévé áll, utána pedig a közmunka marad.

Orsós Róbert elmondta: közmunkásnak lenni sem szégyen, de ha arra utalt az újságíró kolléga, hogy a cigányoknak a közmunkában van a helyük, akkor azt kikérem magamnak mind a saját, mind a többi cigány származású magyar ember nevében. Büszke vagyok a származásomra és azt kérem minden cigány származású fiataltól, hogy ahogy én tettem, dolgozzanak, és ne adják fel az álmaikat, akkor sem, ha az olyan emberek, mint Tóta W. Árpád esetleg csak közmunkásként látnának szívesen bennünket - mondta munkatársunk.

A hvg.hu volt az a hírportál, amelyik megjelentette a hamis Bajai-videót, ahol roma származású emberekkel játszatták el, hogy pénzért eladják a szavazatukat.

Az MTVA vezérigazgatója súlyos vétségnek tartja a HVG újságírójának kijelentését. Szabó László Zsolt közleményében úgy fogalmaz: az MTVA vezérigazgatójaként is elfogadhatatlannak tartja, hogy bármely embert faji, nemi, etnikai, vallási hovatartozása miatt diszkrimináljanak. A vezérigazgató szerint a bejegyzés időzítése, tekintettel nemzeti ünnepünkre csak súlyosbítja a helyzetet. Az MTVA vezérigazgatója úgy fogalmazott: A HVG vezetésének haladéktalanul ki kell vizsgálnia az ügyet és meg kell tennie a megfelelő lépéseket munkatársukkal szemben.

Az MTVA megteszi a megfelelő jogi lépéseket - zárul a közlemény.

Az online lap válaszában azt írta, nem Orsós Róbert származását, hanem munkáját kifogásolták. Tóta W. Árpád bejegyzésének "megítélésünk szerint egyetlen értelmezése lehetséges: ha - például a jogos népharag miatt - egyszer bezárják a most indított hírtelevíziót, akkor a szóban forgó kolléga minden valószínűség szerint tényleg kizárólag közmunka után nézhetne - a most mutatott teljesítményével ugyanis riporterként belátható időn belül nem fog máshol megélni" - olvasható a hvg.hu oldalon.