Magyar találmány a kézmosáshoz

Becslések szerint évente több mint 4 millió beteg kap el kórházi fertőzést az Európai Unióban. A megbetegedések egy része halállal végződik, mivel a vírusok ellenállnak az antibiotikumos kezeléseknek. Sok fertőzés megelőzhető lenne az alapos kézmosással. Komoly áttörést hozhat egy magyar találmány, amely pillanatok alatt kimutatja, van-e még kórokozó a kézfelületen.

A kézmosásnak október közepén van a világnapja. A legutóbbi világnapra készült felmérések szerint a 21. században még mindig nem természetes dolog a kézmosás, hétből átlagosan egy ember nem mos kezet, miután lehúzza a vécét.
Hallgassa meg!

 

Vannak olyanok is, akik egyáltalán nem mosnak kezet. A kutatásból kiderült, az emberek 95 százalékának fogalma sincs, hogyan kell alaposan kezet mosni. A többség alig hat másodpercet szán rá, holott legalább háromszor ennyi időt kellene ráfordítani. Vannak, akik a kézmosást antibakteriális gélekkel igyekeznek helyettesíteni. Felesleges, mivel egy alapos kézmosás a kórokozók 90-95 százalékát elpusztítja. A kórházakban is gondot okoz a kézmosás hiánya, egyes becslések szerint négymillió beteg kap el kórházi fertőzést az Európai Unióban. A megbetegedések egy része halállal végződik, mivel a vírusok ellenállnak az antibiotikumos kezeléseknek. A betegségek nagy része megelőzhető lenne, ha nem marad el az alapos kézmosás.

Létezik egy magyar fejlesztés, amellyel fokozható a biztonság az egészségügyi intézményekben is. A Hand-in-scan részletes és gyors elemzést végez a kézről, és kimutatja, hogy található még baktérium.