Bedőlt brókercégek: még nincs minden veszve

Szigorúbb és az eddiginél gyakoribb átvizsgálások, illetve növekvő bírságok - ez lehet a legfontosabb változás, ha elfogadják a brókercégek ellenőrzésének szigorításáról szóló szabályt. A kormány és a jegybank is elkészült már a javaslatokkal, döntés áprilisban lehet.

Folyamatosan érdeklődnek az emberek a bebukott brókercégeknél pénzük után, de sok biztatást egyiknél sem kapnak. A legrosszabbul feltehetőleg a Quaestor kötvényeit lejegyző kisbefektetők járnak, mert a Befektető-védelmi Alap nem kártalanítja őket. "A tény az, hogy a kötvénykibocsátással kapcsolatban a BEVA kártalanítást nem fogni tud nyújtani, hiszen a kötvény kibocsátója sajátos felelőséggel bír a kötvények visszafizetése iránt és ezt a BEVA nem biztosítja" – mondta Farkas Péter, a Befektető-védelmi Alap ügyvezető igazgatója.

A Híradónak nyilatkozó jogász szerint nincs minden veszve. "A pénzükhöz nem jutott kisbefektetők ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesznek a hatóságoknál és a büntetőeljárás keretében jelentik be a kárigényüket. A másik lehetőség az, hogy megvárják a jelenleg folyó nemzeti bankos vizsgálatnak az eredményét és amennyiben felszámolási eljárás indul a Quaestor ellen, ebben a felszámolási eljárás keretében érvényesíthetik kárigényüket" – mondta Déri Béla, ügyvéd.

A Buda-Cash és a hozzá köthető DRB-bankcsoport ellen már felszámolás folyik, a Hungária Értékpapír Zrt.-t és a Quaestor brókercégét most világítják át a Magyar Nemzeti bank által kirendelt felügyeleti biztosok. A pontos károk éppen ezért még nem ismertek. Az eddig elhangzott számok alapján akár a 300 milliárd forintot is elérheti a 3 befektetési vállalkozás által okozott kár nagysága.

A Magyar Nemzeti Bank alelnöke korábban egy interjújában azt mondta, hogy a három bedőlt befektető cégnek ugyanaz volt a könyvvizsgálója. A cégbírósági adatai szerint a Gyimesi és Társa Kft. volt az a cég, amelyik hitelesítette mindhárom cég könyvelési adatait. A társaság egy budai villában működik, a honlapja azonban jelenleg nem elérhető.

A Nemzetgazdasági minisztérium a jegybankkal együtt szigorítaná a befektetéskezelő cégek működését. Már csütörtökön be is nyújtották az ezzel kapcsolatos intézkedéscsomagot. "Szeretnénk, hogyha az ellenőrzések gyakoribbá válnának, tehát nem 5 év hanem 3 év lenne ezentúl a befektetési vállalkozásoknak a vizsgálata, kötelező vizsgálata ennél lehet persze gyakrabban is. Szeretnénk, hogyha a büntetési tételeket szigorítani tudnánk, és szeretnénk, hogyha az adott szolgáltatásban sokkal pontosabb, naprakészebb információkat kellene biztosítani ezeknek a vállalkozásoknak" – mondta Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter.

Ennek eredményeként például az ügyfelek a saját számlájukra is ráláthatnak és a mostaninál pontosabban követhetik befektetéseiket. A szakminiszter szerint így átláthatóbb és tisztább lesz a pénzügyi rendszer.

Kártalanításról

Jövő hét péntekig közzéteszi a Befektető-védelmi Alap a Buda-Cash Brókerház ügyfeleinek kártalanítására vonatkozó tájékoztatást - írja honlapján a BEVA.

A befektetőknek ezután egy nyomtatványon kell majd kérniük a kártalanítást, erre egy éven keresztül lesz lehetőségük. A befektetők egyenként legfeljebb 20 ezer eurót, vagyis nagyjából 6 millió forintot kaphatnak, amit az igényléstől számított 90 napon belül fizet ki az Alap. A Buda-Cash botrányban csaknem 13 ezer befektető lehet érintett.