Soltész: 15 év alatt több mint 1100 gyermeket mentett meg a Gólyahír Egyesület

Tizenöt év alatt több mint 1100 gyermeket mentett meg a Gólyahír Egyesület - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az egyesület által szervezett konferencián csütörtökön Budapesten.

Soltész Miklós megnyitó beszédében ismertette: a Gólyahír Egyesület segítségével 758 gyermek került családba, és az ő támogatásuknak köszönhető, hogy további 350 gyermek megszületett és a saját édesanyjánál maradt. Az államtitkár hangsúlyozta: az örökbefogadás mind az örökbeadó, mind az örökbefogadó szülő számára hatalmas lelki teher. De teher az örökbefogadott gyermek számára is - mondta -, aki kamaszkorában szembesül azzal, hogy "hol kezdődött és hol folytatódott az élete". A Gólyahír Egyesület ennek a tehernek a viselésében, feldolgozásában is sokat segít. Hozzátette: fontos az egyesület által nyújtott fizikai segítség is, legyen az anyagi vagy tárgyi támogatás vagy éppen a közösség biztosítása a gyermekek számára.

Böjte Csaba ferences szerzetest idézve Soltész Miklós kiemelte: nem lehet tudni, hogy ki lesz az a megmentett gyermekek közül, aki feltalálja az AIDS gyógyszerét, ki lesz orvos, aki majd életeket ment vagy akár pék, buszsofőr, aki munkájával szintén embertársait, a közösséget szolgálja.

Fűrész Tünde, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában ismertette a kormány családpolitikai intézkedéseit 2010-től, szót ejtve mások mellett a családi adókedvezmény kiterjesztéséről, a munka melletti gyedről és a gyermekétkeztetés támogatásának megkétszerezéséről. A helyettes államtitkár kitért az egységes nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony bevezetésére, valamint arra is, hogy 2014-től a 12 évesnél fiatalabb gyerekek csak családban helyezhetők el.

Az örökbefogadást megkönnyítő intézkedések közül kiemelte az örökbefogadói gyes bevezetését, a várandósságát titkoló, válsághelyzetben lévő anyák támogatását és az örökbefogadói alkalmasság érvényességének meghosszabbítását három évre. Szólt arról is, hogy a kihelyezési eljárás határideje 15 napról nyolc napra csökkent az újszülöttek esetén.

A helyettes államtitkár ismertetése szerint jelenleg 5600 nevelőszülő van Magyarországon, míg 2014. január 1-je előtt csak 3500-an voltak. Ennek köszönhetően a gyerekvédelmi szakellátásban részesülő gyermekek kétharmada már nevelőszülőnél él - hangsúlyozta. Fűrész Tünde a rövid távú célokat ismertetve elmondta: 2016 végéig a most még gyermekotthonokban élő 12 éven aluli gyermekek is nevelőszülőkhöz kerülnek.

A konferencián Örökbefogadás kamasz szemmel című előadásában Sebesfi Ádám 16 éves örökbefogadott fiú úgy fogalmazott: "a szülő az, aki felnevel".