Nem hitelesítették az előre hozott választásról szóló népszavazási kérdést

A Nemzeti Választási Bizottság délutáni ülésén nem hitelesítette az előre hozott választásról szóló népszavazási kezdeményezés aláírásgyűjtő ívét.

Pintér Gábor Levente február 24-én nyújtotta be népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő ívét, amelyen a következő kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy 2016-ban előre hozott országgyűlési választások legyenek Magyarországon?". Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke február 27-én elutasította a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívét, mivel nem felel meg a formai előírásoknak. A kezdeményező azután ismételten benyújtotta az ívet, amelynek hitelesítését az NVB-nek napirendre kellett tűznie.

Az NVB csütörtökön egyhangú döntéssel megtagadta a népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, arra hivatkozva, hogy a kérdés olyan tárgykört érint, amelyben az alaptörvény értelmében nem lehet országos népszavazást tartani.

Patyi András, az NVB elnöke az ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlési választások kitűzése a köztársasági elnök hatásköre, márpedig országos népszavazást csak az Országgyűlés hatáskörébe tartozó ügyben lehet kezdeményezni.

Az NVB elnöke kitért arra is, hogy a tavaly megválasztott Országgyűlés megbízatása négy évig tart, a népszavazási kérdés pedig azt feltételezi, hogy az Országgyűlést feloszlatták vagy maga mondta ki feloszlását. Az Országgyűlés feloszlatásáról pedig szintén nem lehet népszavazást tartani. A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.