Hídra várnak a zsákfalu lakói

100 éve még 47 híd ívelte át az Ipolyt, ma csak a tizede. Eggyel nőhetne ez a szám, ha végre megépülne a magyarországi Ipolydamásd és a szlovákiai Helemba közt régóta tervezett közúti híd, amely elősegítené a Dunakanyar gazdasági és turisztikai fejlődését, illetve a Bécs-Budapest kerékpárút teljessé tételét – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnaltáj című műsorában.

Helembának nagyon sokat jelentene, ha megépülne a híd, mert Helemba egy zsákfalu – mondta M. Nagy László helembai lakos. Ha át akarnak kelni az Ipolyon, akkor nyáron meg kell várni, hogy térdig érő víz legyen, télen pedig, hogy befagyjon. A vasúti hídon ugyan át lehet menni gyalog, de ez nem hivatalos – tette hozzá M. Nagy László.

A 670 lakosú Helembán nagyon nagy a munkanélküliség, a fiatalok elvándorolnak. Ezért is nagy segítség lenne, ha egyszerűbben át tudnának menni Szobra vagy Vácra, és nem kellene Esztergom felé kerülni vagy várni a szobi kompra – magyarázta M. Nagy László.

Rományik Ferenc, Ipolydamásd polgármestere szerint nemcsak a településnek jelentene óriási lehetőséget a híd, hanem az egész térségnek. Letkésen van ugyan egy határátkelőhely, de Ipolydamásd jóval közelebb van bizonyos turisztikai látványosságokhoz. A hídon keresztül egyszerűbben átjárhatóvá válna a Dunakanyar, és megépülhetne a Bécs-Budapest kerékpárút hiányzó szakasza is.

Nem utolsósorban pedig elérhetővé válnának Szob és Vác felől Esztergom irányába azok a munkahelyek, amelyeket most csak jóval nagyobb kerülővel, kizárólag közúton lehet megközelíteni, mert a tömegközlekedés nem megfelelően biztosított – mondta Rományik Ferenc.