Új trükkök a termékbemutatókon

A magánlakásokba szervezett "vásárok" nem ellenőrizhetők, a kuponos megoldás pedig megfoszthatja az elállás lehetőségétől a vásárlót - figyelmeztetett a Ma reggelben a szakember, aki azt tanácsolta, semmit ne vásároljunk és ne írjunk alá a helyszínen, az a vállalkozás pedig, amelyik azt hirdeti, hogy a lehetőség csak ott, csak akkor él, mindenképp legyen gyanús.

A Nemzeti Fogyasztóvédő Hatóság területi felügyelőségei a közelmúltban 99 árubemutatón végeztek hatósági ellenőrzést, és 68 esetben találtak valamilyen jogsértést. A törvényi szigorítás eredményeként a termékbemutatók szervezése megnehezült, de újabb trükkök is megjelentek.

Bár a fogyasztóvédelem árgus szemekkel figyeli a termékbemutatókat, és a jogszabályok is szigorodtak (14 napra nőtt az elállási idő, és be kell jelenteni a rendezvényeket a helyi jegyzőnél), azt látni, hogy a vállalkozások új módszereket találtak - figyelmeztetett a szerdai Ma reggelben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője.

A vállalkozások elkezdték például magánlakásokba szervezni ezeket az árubemutatókat, így nincs sem bejelentési kötelezettség, sem ellenőrzési lehetőség. A másik trükk az indoklás nélküli elállás lehetőségét igyekszik kijátszani azzal, hogy a bemutató helyszínén nem kérnek pénzt, csak kuponokat osztogatnak, amelyeket aztán az üzletben lehet beváltani, a jogszabály szerint ugyanis az elállás joga csak akkor él, ha a bemutató nem a cég telephelyén történik.

Az elállás jogát általában sem nagyon szeretik a vállalkozások, ezért vagy nem szólnak róla, vagy nem adják vissza a teljes összeget, vagy a foglalót próbálják maguknál tartani, de ez mind szabálytalan - hívta fel a figyelmet a szakember. Ha valaki nem tud élni az elállás jogával, forduljon a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőséghez – tanácsolta Kiss Anita.

Sokat segíthet az is, hogy ha semmit nem vásárolunk és semmit nem írunk alá egy ilyen árubemutatón, inkább menjünk haza, beszéljük meg a családtagokkal. A termék két nap múlva is meglesz, az a vállalkozás pedig, amelyik azt hirdeti, hogy a lehetőség csak ott, csak akkor él, mindenképp gyanús kell legyen - tette hozzá a szakember.