A lakosság harmada rosszul alszik Magyarországon

Az alváshiány ma már civilizációs betegség, a magyar lakosság pedig az európai átlagnál rosszabbul alszik. Ha valaki tartósan nem tudja kipihenni magát, érdemes orvoshoz fordulnia – tanácsolta G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ igazgatója az M1 Ma Reggel című műsorában.

Komoly feladat megmérni, hogy valaki hogyan alszik, milyen az alvás minősége, de a magyar szakemberek ezt már tudják – mondta el G. Németh György.

A felmérések szerint a magyar lakosság rosszabbul alszik, mint az európai átlag, a felnőtt lakosság körülbelül egyharmadát érinti ez a probléma. Ők nehezen kelnek fel, fáradtak, nyomasztó érzéseik vannak. Amennyiben ez hosszabb időn keresztül fennáll, akkor baj van, ezt pedig komolyan kell venni és ki kell vizsgálni – hangsúlyozta az igazgató.

G. Németh György szerint segíthet, ha az alvási körülmények megfelelők, tehát kényelmes az ágy, sötét és csend van. Ha felborul egy időre az alvási rend – három műszakban dolgozók vagy kismamák esetében -, a bioritmus később normál esetben vissza tud állni. Előfordul azonban, hogy ez nem így van, akkor kell fokozottan figyelni –tette hozzá a központ igazgatója.

Az alváshiány ma már civilizációs betegség – közölte G. Németh György. A természet rendje szerint sötétedéskor aludnunk kellene, de megjelent a mesterséges világítás, amivel „visszaélünk”, meghosszabbítjuk a nappalt, és ez nem egészséges. Éjszaka sokféle fiziológiai, élettani folyamat játszódik le, ezért, ha baj van az alvással, akkor az rontja a másnapi teljesítményünket – fűzte hozzá az igazgató.