Székely szabadság napja: szimpátiatüntetés Gyöngyösön

Szimpátiatüntetést tartottak a székely autonómia mellett Gyömgyösön. A megmozdulást a Jobbik szervezte.

A Jobbik szerint mosolydiplomácia helyett kölcsönösségen alapuló együttműködésre van szükség Romániával, ami azonban elképzelhetetlen a kisebbségi sorba taszított nemzeti közösségeknek, köztük a magyarságnak biztosított széleskörű autonómia nélkül. Szávay István, az ellenzéki párt alelnöke erről kedden Gyöngyösön beszélt, ahol szimpátiatüntetést tartottak a székely autonómia mellett.

Szávay István közölte: "a harsogó propaganda ellenére sem hisszük, hogy az erdélyi magyarok problémái a román állam belügyei lennének, és azt sem hisszük, hogy az Európai Unió majd meg fogja oldani a kisebbségi kérdést Közép-Európában".

Szávay István úgy fogalmazott, megbukott a ciklusokon átívelő magyar hajbókoló külpolitika, a képmutató mosolydiplomácia. "Megalkuvás nélkül, világosan ki kell fejezni, hogy mit várunk egy olyan országtól, amelyiket elvileg stratégiai partnerünknek tekintünk" - mondta.

Bús András Zsolt, a megmozdulást szervező egyik jobbikos önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy március 10. a székely szabadság napja, amely mostanra az autonómiáért folytatott küzdelmek legfontosabb napjává vált. Felelevenítette: 1854-ben ezen a napon végezték ki Marosvásárhelyen a nemzeti önrendelkezést célul kitűző összeesküvés székely mártírjait, és a székelyek számára ez nemcsak a közös emlékezés, hanem az összetartozás napja is.

A gyöngyösi demonstráción részt vevő mintegy ötven ember az erre az alkalomra készített harminc méteres székely zászlóval vonult körbe a belvárosban.