Központokba szervezhetik a külhoni szakiskolákat is

A határon túli szakképzés fejlesztését is érintheti az intézményrendszer hazai reformja - írja hétfői számában a Magyar Nemzet a birtokába került szakképzési koncepcióra hivatkozva.

Az ágazat átalakításának lehetséges irányait kijelölő dokumentum szerint szakképzési központokba szerveznék a magyar nyelven oktató külhoni szakképző iskolákat, majd a létrehozott központokat hálózatba szerveznék a magyarországi centrumokkal.

A központokba szervezés egyebek mellett a jó gyakorlatok cseréjét, közös fejlesztések és közös képzések indítását szolgálná - mutat rá a lap szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) koncepciója, amely szerint jelenleg 127 külhoni középiskolában folytatnak magyar nyelven szakképzést.

Az NGM fontosnak tartja, hogy a munkaerő-piaci igényeket kiszolgáló duális képzést a határon túli területeken is erősítse, ezért segítséget ígér az iskoláknak a gyakorlati helyszínt kínáló vállalkozások megtalálásában és az iskolák céges kapcsolatainak kialakításában is.

Az idén műhelymunka-sorozat is indul, melynek keretében például interaktív oktatói továbbképzések várhatók. A duális szakképzés kiterjesztésének valamint az uniós és egyéb nemzetközi források bevonásának lehetőségeit körüljáró képzésekben a tervek szerint 672 oktató, intézményvezető és vállalkozásvezető vesz részt - ismerteti az újság.