Rogán: Van esély megegyezni az ellenzékkel az Iszlám Állam elleni fellépésről

Folynak a tárgyalások a pártokkal a kurdisztáni magyar katonai szerepvállalásról – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője. A politikus azt szeretné, ha a három ellenzéki frakcióból legalább egy támogatást nyújtana, amire szerinte megvan esély. Rogán Antal a Kossuth Rádiónak adott interjújában a Buda-Csah-ügyről, az adó kedvezményekről és az otthonteremtési támogatás bővítéséről is beszélt.

A Buda-Cash-ügy a második szocialista brókerbotrány, a Kulcsár-ügy után – mondta a Vasárnapi újságban Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője. A politikus szerint a brókercég felügyelő bizottságának elnöke a Bajnai-kabinet kormánybiztosa volt, és a tulajdonosok is több helyen kötődnek a szocialistákhoz jól kapcsolódó üzletemberekhez, például az ATV kisebbségi tulajdonosához is vezetnek szálak a Buda-Cashből.
Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője - Vasárnapi újság

Rogán Antal arról is beszélt, szerinte azt is lehet tudni, ebben az ügyben kik a cselekvő tettesek, hiszen a cégnek voltak felügyelőbizottsági tagjai, elnökei és igazgatósága is. Nyilvánvaló, hogy utóbbiaknak van jelentős szerepe a keményen dolgozó kisemberektől eltulajdonított százmilliárd forint eltűnésében. Persze, jó kérdés, hogy mit tudtak a Buda-Cash tulajdonosai – tette hozzá.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a szocialistáknak nagyon komoly szerepe van abban, hogy ez a helyzet előállhatott, hiszen a Kulcsár-ügy után nemhogy megszigorították a brókercégek ellenőrzését, hanem Veres János pénzügyminisztersége idején inkább eltörölték a kétévente kötelező helyszíni vizsgálatot. Aztán az IMF nyomására visszahozták a helyszíni ellenőrzés gyakorlatát, de csak ötévente írták elő. Ezt követően, 2010 májusában, a Bajnai-kormány utolsó hónapjában a Buda-Cashnél gyorsan elvégezték a vizsgálatot, azzal számolva, hogy a következőre így már csak az újabb országgyűlési választás után kerül sor. Szemben a 2010-es ellenőrzéssel, amikor nem találtak semmit, a 2015-ös helyszíni vizsgálat alkalmával az első nap kibuktak a szabálytalanságok. Eközben már öt éve is javában zajlott a keményen dolgozó kisemberek pénzének eltüntetése, 2010 májusában már legalább 45 milliárd forint lehetett a hiányzó összeg.

Rogán Antal MTI Fotó: Illyés TiborRogán Antal szerint ebből is látszik, milyen jó, hogy a kormányzat átvilágította és átalakította a teljes takarékszövetkezeti rendszert az emberek pénzének megmentése érdekében. Az integráción kívül maradt intézmények közül csak kettő maradt talpon, az összes többi csődbe ment. A keményebb pénzügyi felügyeletre szintén szükség van, át kell nézni az összes brókercéget, és meg kell szigorítani, valamint sűríteni kell a helyszíni ellenőrzésüket.

Az különösen durvává teszi a mostani esetet, hogy a Buda-Cash brókerei, tulajdonosai négy kisbankot kereszttulajdonoltak, és az ott meglévő kispénzeket, amelyeket keményen dolgozó kisemberek helyeztek el, kiszedték, majd eltüntették. Hozzátette: ha nem lenne a 2014 nyarán elfogadott bankszanálási törvény, ma nem lehetne kifizetni ezeket a betéteseket, ami jó néhány tízmilliárd forintot jelent.

Rogán Antal kitért arra is, a kormányoldalnak a következő években is arra kell figyelnie, hogy egyetlen egy árban, amit a keményen dolgozó kisembereknek meg kell fizetni, ne legyen indokolatlan elem. A rezsicsökkentést meg kell védeni – sőt, ha lehet, tovább kell csökkenteni az díjakat –, és azon kell dolgozni, hogy a gyerekeket nevelő dolgozó családokat segítő adókedvezmények minél nagyobb mértékűek legyenek. A háromgyerekesek mellett, jobban kell segíteni a kétgyerekes családokat is, ezért a kétszeresére növelik a nekik járó kedvezmények összegét. Az otthonteremtési támogatás rendszerének javításán is keményen kell dolgozni. Lassan elérkezik a költségvetésben az ideje annak, hogy az első otthonhoz jutás feltételein is javítani tudjanak. Az első kis lépés már megtörtént az otthonteremtési támogatások ügyében, amiket nyilván bővíteni fognak a következő időszakban – tette hozzá.

A politikus megjegyezte, a teljes foglalkoztatás szintén a továbbra is cél, azt tervezik, hogy közmunkára már idén is többet költenek, mint az előzőben, és az összeg 2016-ban is növekedni fog. Emellett a piaci szektorban is szép és dinamikus növekedés indult el a foglalkoztatás tekintetétben.

Az Iszlám Állam elleni magyar katonai szerepvállalásról a frakcióvezető azt mondta, az egyfajta nemzeti konszenzust igényel. Nem csak azért, mert a Fidesznek nincs a döntéshez szükséges kétharmados többsége, hanem mert ehhez minél több ellenzéki frakció támogatását meg kell nyerni. Most éppen erről folytatnak tárgyalásokat. Mint hozzátette, azt szeretné, ha a három ellenzéki frakcióból legalább egy támogatást nyújtana, amire szerinte megvan esély.

Hangsúlyozta, az Iszlám Állam közel-keleti működését nem lehet ottani belső háborúnak tekinteni, például mert ez a szervezet kifejezett céljának tekinti a keresztények üldözését, sőt, kiirtását a saját területén. Ezt egy keresztény kultúrkörbe tartozó ország nem nézheti. Fel kell lépni a nemzetközi terrorizmus és az Iszlám Állam ellen, amihez Magyarország tevőleges segítséget kell, hogy adjon. Rogán Antal szerint az ügy kapcsán nem szabad elfelejteni, hogy Kurdisztánban, ahová a magyar katonák mennének, magyar gazdasági érdekek is vannak, működik egy konzulátusunk, és megjelent a Mol is.