Iránra Izrael a legfőbb veszélyforrás a térségben

Az iráni elnök a teheráni minisztertanács ülésének szünetében az iráni hírügynökségnek nyilatkozott.

Izraelt nevezte a térség fő veszélyforrásának Haszan Róháni iráni elnök szerdán, egy nappal azután, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Washingtonban elítélte az iráni atomprogramra vonatkozó "nagyon rossz megállapodást", amelyekről Teherán és a hatok tárgyalnak.

"Az a rendszer, amely saját maga a legnagyobb bűnös (…) és terrorista, úgy tesz, mintha békéről és a jövőbeli veszélyekről beszélne, amikor saját maga képviseli a térségre nézve a legsúlyosabb veszélyt" - mondta az iráni elnök a teheráni minisztertanács ülésének szünetében az ISNA iráni hírügynökség szerint.

Az amerikai kongresszusban mondott keddi beszédében Netanjahu kijelentette, hogy az iráni atomprogramról szóló megállapodás, amelyet Barack Obama elnök megkötni készül Teheránnal, "az egész világot fenyegeti". Úgy vélekedett, hogy az egyezség kiterjedt atomprogram folytatását tenne lehetővé Iránnak, "így az atomfegyverek terjedésének megakadályozását célzó megállapodás - éppen ellenkezőleg - atomfegyverkezési versenyt idézne elő a világ legveszélyesebb térségében", a Közel-Keleten.

Irán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) márciusig 31-éig akarnak tető alá hozni egy politikai jellegű keretmegállapodást, majd július 1-jéig végleges szerződés megkötését tervezik, amelyben a technikai részleteket pontosítanák. Irán újabban egyetlen szerződést akar, amely magában foglalja a politikai aspektusokat és a részleteket is. A tervezett megállapodás garantálná az iráni atomprogram kizárólagos polgári és békés jellegét cserébe az iráni gazdaságot fojtogató szankciók feloldásáért.

Haszan Róháni szerint "a világ megelégedetten fogadja az Irán és a hatok közötti tárgyaláson elért sikereket (…), csupán egyetlen agresszív és megszálló rezsim elégedetlen és dühös" az egyeztetések miatt.

"A világ népeinek és az amerikaiaknak nincs rá szükségük, hogy egy harcias rendszer adjon nekik tanácsot" - mondta még Róháni, aki azzal vádolta meg Izraelt, hogy "számos atombombája" van, és nem veti alá "atomlétesítményeit" a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzéseinek.

Izraelt tekintik az egyetlen közel-keleti atomhatalomnak. Izrael hivatalosan soha nem ismerte el, hogy lehetnek atomfegyverei, és nem írta alá az atomsorompó-egyezményt sem.

Marzíje Afham iráni külügyi szóvivő a Netanjahu-beszédre reagálva kedd este kijelentette: "A cionista rendszer miniszterelnökének mai beszéde unalmas és önismétlő volt (…), egy keményvonalas tel-avivi választási kampány része." Maszumeh Ebtekar iráni alelnök pedig azt mondta, "nem hiszem, hogy Netanjahu szavának nagy súlya lehet". Hozzátette, hogy bár az izraeliek "a megállapodás meghiúsítására törekszenek", megítélése szerint "a racionálisabb nyomásgyakorló csoportok mindkét oldalon megoldásra törekednek".