Az Eastring gázvezeték 2018-ra lehet üzemképes

Három év múlva, 2018 végén lehetne kereskedelmi üzembe helyezni a tavaly decemberben leállított Déli Áramlat európai folytatásának alternatívájaként is emlegetett Eastring gázvezetéket, amely több, már meglévő kontinentális gázszállítási csatornát köthetne össze a tervbe vett Török Áramlattal - egyebek mellett ez is kiderült a szlovák gazdasági tárca jelentéséből, amelyet szerdai ülésén láttamozott Robert Fico kabinetje.

Az Eastring gázvezeték tervezetét még tavaly novemberben, a közép-európai energetikai konferencián mutatta be a szlovákiai gázszállítási csatornákat üzemeltető Eustream vállalat. Az Eastring vezetéknek két variánsa van, az egyik 1015 kilométer távolságot hidalna át Törökországból kiindulva, Bulgárián, Románián és Magyarországon át Szlovákiáig, a másik variáns kiindulópontja Románia, hossza pedig 744 kilométer lenne.

Az Eastring egyaránt számol orosz, azeri, iráni, iraki és ciprusi forrásokból származó, illetve nyugat-európai irányból érkező gáz szállításával, s mint ilyen, útvonal- és forrásdiverzifikációra egyaránt alkalmas lenne. A gázvezeték műszaki szempontból kétirányú szállítást tenne lehetővé, szállítókapacitása kezdetben évi 20 milliárd köbméter lenne, ezt később évi 40 milliárd köbméterre emelnék. A gázvezeték építési költségeit a beruházás első szakaszában 1,14 és 1,52 milliárd euró közötti összegre becsülik.

A szlovák szaktárca jelentése szerint az Eastring megoldást nyújthat a Déli Áramlat leállított projektjében részt vevőknek. Úgy véli: mivel az Eastring jelentős mértékben a már meglévő infrastruktúra felhasználásával számol, jelenleg - a befektetési költségeket, illetve a beruházás elkészültének időtartamát tekintetve egyaránt - a leghatékonyabb megoldás lehetne az érintett régió szemszögéből. A projekt Szlovákiának lehetővé tenné gázvezetékei szállítókapacitásainak megőrzését azt követően is, hogy a Gazprom - mint ahogy ezt az orosz cég korábban bejelentette - 2019-ben leállítja az Európai Unióba Ukrajnán keresztül érkező gáz szállítását.