Átfestették Rembrandt híres művét

Rembrandt halála után alaposan átdolgozták a holland mester Zsuzsanna és a vének című alkotását - fedezték fel a festményt őrző berlini Gemäldegalerie szakértői egy kiállítás előkészületeikor.

Állításuk szerint a híres képet a 18. század második felében dolgozta át Sir Joshua Reynolds festő, a mű akkori tulajdonosa.

"Meglehetősen radikális beavatkozásról van szó" - mondta kedden a múzeum igazgatója, aki szerint az angol művész a bibliai témájú alkotás mintegy kétharmadát festette át. Bernd Lindemann szerint voltaképpen csak a képen látható alakok eredetiek. Reynolds indítékait csak találgatni tudják a szakemberek. "Nyilvánvalóan úgy gondolta, hogy a kép javításra szorul" - latolgatta az igazgató.

A Zsuzsanna és a vének keddtől a Gemäldegalerie és a Kupferstichkabinett közös kiállításán szerepel. A május 31-éig látható tárlaton Rembrandt és tanítványai előtanulmányai és rajzai is láthatók a témában.

A 17. századi holland festőóriás három változatban is elkészítette a Zsuzsanna és a vének című alkotását, a modern technológia eszközeivel mindegyik rekonstruálható.