Egyházi segítség a kárpátaljaiaknak

Gyűjtést rendez a katolikus konferencia és a máltai szeretetszolgálat a kárpátaljaiaknak. A rászorulóknak elsősorban pénzt és bátorítást juttatnak, élelmiszer-szállítmányt kijuttatni ugyanis az ukrán törvények miatt elég körülményes.

Döntés született arról, hogy a katasztrófaalapunkból 10 millió forintértékben gyorssegélyt nyújtunk a kárpátaljai rászorulóknak – jelentette ki Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára az M1 Ma reggel című műsorában.

A pénzt a helyi egyházi szervezetek osztják szét, támogatás kaphat bárki, akinek mindennapi megélhetési nehézségei vannak – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy március 15-én külön gyűjtést szerveznek a kárpátaljaiaknak, valamennyi templomból a perselypénzt eljuttatják a rászorulóknak. Gyűjtenek tartós élelmiszert is a napokban, ugyanakkor ezek eljuttatása igen nehézkes: a procedúra miatt akár két hónap is eltelhet, mire egy szállítmány bejut az országba - magyarázta.

A műsorban elhangzott, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is gyűjtést rendez a kárpátaljaiaknak, a 1350-es adományvonalon várják a hívásokat.

Kozma Imre atya, a szervezet elnöke elmondta: Ukrajnában az emberek arra döbbentek rá, hogy rajtuk kívüli erők mozgatnak mindent, és elbizonytalanodtak, és egyre mélyebbre süllyednek a szegénységben. A pénznek nincs értéke, és a legalapvetőbb élelmiszerek is elfogynak a boltokból.

Mint mondta: a legnehezebb helyzetben a családok és a városi emberek vannak. Alapvetően biztatásra van szükségük, mi pedig nem hagyjuk magukra őket – fogalmazott.